Hoe zet je een perfect kopje thee?

Nederlanders drinken jaarlijks gemiddeld 100 liter thee. Dat zijn twee kopjes thee per dag. Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shen Nong 5000 jaar voor Christus thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.Water koken

Bereiding met kokend heet water is de norm bij de bereiding van thee, echter, er zijn enkele bijzondere groene theesoorten die een zachte, mildere smaak krijgen bij bereiding met water van 80 graden Celsius. Tip: Breng het water eerst aan de kook en laat het vervolgens een paar minuten afkoelen.  

 Bewaren

Gedroogde theeblaadjes zijn hygroscopisch. Hierdoor kunnen de blaadjes vocht en thee-vreemde geuren in zich opnemen. De oorspronkelijke geur en het karakter van de thee worden aangetast of gaan geheel verloren. Tip: Bewaar losse thee in een goed afgesloten bus of blik.Doseren

De hoeveelheid thee die u gebruikt luistert nauw. Onvoldoende dosering leidt tot (te) slappe thee, terwijl te veel thee doseren een te sterke/bittere kop thee tot gevolg kan hebben. Tip: Gebruik een maatschepje en strijk deze ‘glad’ deze af. Zo heeft u steeds een standaard hoeveelheid. Afhankelijk van uw smaak doseert u vervolgens één of meerdere maatschepjes.Trektijd

Afhankelijk van de wijze van bereiding dienen de theeblaadjes korter of langer te trekken. De meest voorkomende trektijd is 3 minuten, maar er zijn theesoorten/kruidenmelanges waarvoor we een kortere of langere trektijd adviseren.Onderzoeken groene thee en gezondheid:

  • Groene thee staat in de traditionele Chinese kruidengeneeskunde hoog aangeschreven. Uit epidemiologisch onderzoek komt naar voren dat onder Aziaten die veel catecheten (een bestanddeel van groene thee) binnenkrijgen, minder kanker voorkomt.
  • Uit Taiwanees onderzoek blijkt dat het drinken van vier mokken groene thee (600 milliliter) per dag de kans op hoge bloeddruk met 46 procent verlaagt.
  • Een studie aan de universiteit van Queensland toont aan dat een bepaald merk groene thee je bloeddruk verlaagt en je lichaam helpt suiker te verwerken, waardoor je gaat afvallen. Het gaat over een mengeling van groene thee, pepermunt, druivenpitten en extract van olijfbladeren. De onderzoekers denken dat groene thee zo gezond is omdat het ervoor zorgt dat je vetcellen niet nog meer vet aantrekken, waardoor ze ook niet groter kunnen worden. Verder schijnt groene thee het hongergevoel te verminderen en je zin in eten weg te nemen, je cholesterol te verlagen en het risico op sommige kankers te beperken.
  • Italiaans onderzoek heeft andere kwaliteiten van groene thee ontdekt. Groene thee zou het ontstaan van een kwaadaardige tumor voorkomen bij mannen met een voorstadium van prostaatkanker.
  • Het drinken van groene thee zou kunnen helpen bij afvallen. Onderzoekers hebben ontdekt dat een substantie die in het drankje voorkomt de toename van lichaamsvet bij muizen vermindert. Dat heeft het Duitse Instituut voor Voedingsonderzoek (DIfE) in Potsdam bekengemaakt. Groene thee bevat grote hoeveelheden polyfenolen, waartoe ook EGCG behoort. Aan deze stoffen worden wel vaker gezondheid bevorderende eigenschappen toegeschreven. Zo zouden ze goed zijn voor bloeddruk en cholesterolspiegel, en zelfs beschermen tegen kanker.
  • Dat groene thee gezond is, staat al een tijd vast. Het was nooit helemaal duidelijk welke bestanddelen daarvoor verantwoordelijk zijn. Japans onderzoek wijst in de richting van de stof EGCG .Toevoeging aan menselijke longkankercellen van een hoeveelheid EGCG die overeenkomt met het drinken van twee tot drie koppen groene thee, stopte de groei van de tumorcellen.
  • Uit onderzoek van het Duitse Instituut voor Voedingsonderzoek in Potsdam is gebleken dat groene thee zou kunnen helpen bij het afvallen. Het zorgt er niet voor dat je minder trek krijgt, maar het remt wel de opname van voedsel in de darmen, en bevordert de verbranding van vet. Het instituut deed een test met muizen waarbij de muizen een vetrijk dieet kregen, aangevuld met groene thee. Na 29 dagen waren ze minder zwaar dan hun mede muizen die het 'dieet' zonder de thee volgden. Eerder is ook al gebleken dat groene thee stoffen bevat die het cholesterolgehalte verlagen, het verbranden van vetten verbetert en ook nog kanker remmende en antibacteriële stoffen bevat.
  • Uit onderzoek van Griekse wetenschappers, gepubliceerd in het European Journal of Cardiovasculair Prevention and Rehabilitation laat zien dat groene thee niet alleen goed is voor de bloedvaten, maar ook de bloedtoevoer verbetert.
  • De Griekse wetenschappers geloven dat groene thee nog beter werkt, omdat er meer flavonolen in zitten. Flavonolen verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Dezelfde flavonolen komen ook voor in rode wijn, cacao, tomaten en grapefruits, die ook al in verband zijn gebracht met verbeteringen in de bloedsomloop.
  • Wetenschappers hebben ontdekt dat mannen en vrouwen van 70 jaar die dagelijks meer dan vier kopjes groene thee drinken 44 procent minder kans hebben op symptomen van een depressie. 34 procent van de mannen en 39 procent van de vrouwen vertoonden kenmerken van deze psychologische problemen.