Hoe zit dat?!: Zitten er schadelijke stoffen in kassabonnen?

Verschillende grote Amerikaanse influencers beweren dat je kassabonnen beter niet aan kunt raken. Ze zouden namelijk vol schadelijke stoffen zitten, die via je huid je lichaam in komen. Is het echt zo erg om een kassabon vast te houden? Fons zoekt het uit in de rubriek Hoe Zit Dat?!

Waarom zouden bonnetjes slecht zijn?

Volgens Amerikaanse influencers zouden kassabonnen Bisfenol A, of kortweg BPA, bevatten. Dit is een chemische stof die nadelige effecten kan hebben op je gezondheid als je er te veel van binnenkrijgt. 

“Zo is bekend dat BPA schadelijke effecten kan hebben op het immuunsysteem, de stofwisseling, het zenuwstelsel, het hormoonsysteem, de voortplanting en de ontwikkeling van het ongeboren kind”, vertelt een toxicoloog Hester Hendriks van het RIVM.

BPA vooral via voeding

BPA kan in heel veel verschillende producten - zoals bouwmaterialen, elektronica, speelgoed en medische hulpmiddelen - voorkomen. “Het kan ook worden gebruikt voor de kleur of print van thermisch papier dat voor kassabonnen wordt gebruikt”, aldus de toxicoloog.

Deze producten zijn echter niet de grootste oorzaak van BPA in ons lichaam. Uit onderzoeken blijkt dat we de chemische stof vooral via ons eten binnenkrijgen. 

Hendriks legt uit: “BPA wordt ook veel gebruikt in producten die in contact komen met voedsel of drank zoals blikjes, herbruikbare bakjes, drinkflessen en keukengerei. Via deze zogenoemde voedselcontactmaterialen krijgen we via ons eten BPA binnen.” Gelukkig is dit sinds kort verleden tijd: 

BPA in kassabonnen beperkt

“Als we specifiek kijken naar kassabonnen, weten we uit Europese onderzoeken dat er met name gezondheidsrisico’s zijn voor de nog ongeboren kinderen van zwangere caissières die tijdens hun werk veel in contact komen met bonnetjes”, legt ze verder uit. “Daarom mag er sinds 2020 nog maar een hele kleine hoeveelheid BPA gebruikt worden in thermisch papier.” 

“Het gebruik van BPA in thermisch papier is dus niet volledig verboden, maar er mag nu nog maar zo weinig in het papier zitten dat BPA technisch gezien niet meer werkt om een print op bonnetjes te krijgen."

Zijn kassabonnen schadelijk?

Fabrikanten zijn hierdoor op zoek gegaan naar een alternatieve stof: in plaats van BPA wordt er nu vaak bisphenol S (BPS) gebruikt. 

“Voor consumenten die af en toe in contact met een bonnetje komen waar mogelijk BPA of BPS in zit, zijn er geen gezondheidsrisico’s te verwachten”, concludeert Hendriks. “Maar wil je toch elk contact vermijden? Vraag dan om een digitale bon.

Meer informatie over bisfenol A vind je op de website Waarzitwatin.