Hoeveel calorieën bevat een patatje?

We eten het liefst patat, maar niet vaker dan eens per week. Slechts 1,5 procent van de bijna 40.000 Radar Testpanel-leden die de enquête over fastfood beantwoordde, snackt vaker. Wie heeft gesnackt, maakt zich achteraf vooral zorgen over gewicht en gezondheid. Toch weet nog geen 5 procent van de ondervraagden hoeveel calorieën de snacks van hun keuze bevatten.

Ruim 91 procent van het Radar Testpanel geeft aan weleens een portie friet te verorberen. Op de tweede plek staat met 70 procent de kroket, precies de helft van de respondenten eet wel eens een frikandel, waarmee deze snack op de derde plek komt te staan. De hamburger en de loempia delen de vierde plaats, zij worden beide door een derde van het panel gegeten. De optie ‘ik eet nooit fastfood’ werd slechts één keer aangevinkt. In het licht van de gehele groep is dat goed voor 0 procent.

Een kwart van de respondenten geeft aan één keer per week fastfood te eten. Veruit de grootste groep, twee derde, doet dit minder of zelfs veel minder vaak. Een ruime 4 procent eet twee keer per week fastfood, en opgeteld doet slechts 1,5 procent dit 3 tot zeven keer of vaker per week.

Thuis bereiden

Fastfood zelf thuis bereiden is het meest populair: voor ruim 46 procent van de respondenten is dit de meest gebruikelijke manier. Een derde haalt fastfood meestal af en slechts 2,8 procent laat het bezorgen.

Fastfood is niet hetzelfde als snacken: fastfood kan de invulling van een maaltijd zijn. In 82 procent van de gevallen is dat het diner, in nog geen 1 procent het ontbijt. 18 procent van de respondenten geeft aan dat zij fastfood (ook) als tussendoortje eten.

Figuur, gezondheid en maatschappij

Wat voor gevolgen heeft het eten van fastfood op de gemoedstoestand? Bij ruim 55 procent van de respondenten geen enkele: wanneer zij zojuist fastfood hebben gegeten, voelen zij zich hier neutraal over. In totaal geeft 31 procent aan zich niet (altijd) positief te voelen over het eten van fastfood. Deze gevoelens hebben vooral betrekking op het gewicht of figuur (62%) en gezondheid (44%). Daarnaast zegt 14 procent het achteraf een onnodige uitgave te vinden. Enkelen geven aan teleurgesteld te zijn in de smaak van het eten.

1 procent van de respondenten geeft aan dat negatieve gevoelens te maken hebben met de maatschappelijke of ethische gevolgen van hun keuze. Zij noemen onder andere het verhoudingsgewijs vele afval en de dieronvriendelijke of ondoorzichtige productiemethodes, maar ook een ongemakkelijk gevoel of zelfs gêne bij het eten van fastfood, vanwege de negatieve kijk hierop vanuit de maatschappij.

Lekker makkelijk

Waarom eten mensen fastfood wanneer zij deze bezwaren aangeven? Een kwart van alle ondervraagden geeft aan het lastig te vinden om de verleiding te weerstaan, vooral doordat ze fastfood echt heel lekker vinden (59%). Een derde geeft als reden dat het snel is, 24 procent noemt het feit dat het bijna altijd en overal te krijgen is. Een aantal mensen voegt als extra antwoordoptie toe dat het meestal de geur is die ze overhaalt.

Verslavend?

Een verslaving willen de meeste mensen (95%) hun fastfoodgebruik echter niet noemen. Van degenen die 3 keer per week of vaker fastfood eten, bestempelt 16 procent   hun fastfoodgewoontes als een verslaving. Van dezelfde groep zegt 44 procent het lastig te vinden om de verleiding van fastfood te weerstaan, 16 procent geeft aan dat zij lichamelijke problemen hebben waarvan zij denken dat deze (deels) door het eten van fastfood zijn of worden veroorzaakt. Bij mensen die twee keer per week of minder vaak fastfood eten, vermoedt 6 procent dat dit het geval is.

Het meest genoemde met fastfoodgebruik samenhangende medisch probleem is overgewicht (82%). Ook een hoog cholesterolgehalte (24%), een laag energielevel (22%) en een hoge bloeddruk (21%) worden door de respondenten in verband gebracht met het eten van fastfood.

Geen idee van de calorieën

Hoewel mensen zich zorgen maken over hun figuur en gezondheid, geeft meer dan de helft van de fastfoodgebruikers uit het Testpanel (52%) aan dat zij geen idee hebben hoeveel calorieën de snacks van hun keuze bevatten. Slechts een krappe 5 procent geeft aan dit vrij precies te weten.

Voor de volledigheid geven we het aantal kilocalorieën dat in de fastfood top 3 zit, gebaseerd op informatie uit de caloriechecker van het Voedingscentrum.

Patatje met (portie, 175 gram) 630 kcal

Kroket (gefrituurd, 1 stuk 65 gram) 153 kcal

Frikandel (1 stuk 75 gram) 194 kcalOver dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 39.060 leden van het Radar Testpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 12 augustus tot en met 7 september 2014.

Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 80.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. De resultaten worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of de website radartv.nl.