Helft ontevreden over eigen gewicht

gewicht_ontevreden_250117_780.jpg

We zijn over het algemeen tevreden over ons uiterlijk, maar minder over ons gewicht. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 31.000 respondenten van het Radar Testpanel.

De helft van de respondenten geeft aan ontevreden, of zelfs heel ontevreden te zijn over hun gewicht. Een derde is wel tevreden. Ontevreden over hun uiterlijk in het algemeen, dat is ‘slechts’ 1 op de 8.

Voor een kwart van de respondenten is strakker of gespierder worden een verbeterpunt. 22 procent wil overtollig vel kwijtraken, 6 procent zou iets aan zijn of haar bouw willen veranderen. En 1 op de 5 wil helemaal niets veranderen.

Streefgewicht: 10 kilo minder

Met stip op nummer 1 van het wensenlijstje staat afvallen: 57 procent zou graag minder wegen. Voor de meesten uit deze groep ligt het streefgewicht 10 kilo lager dan ze nu wegen. Slechts een kleine groep (2%) wil juist aankomen,  gemiddeld graag zo’n 7 kilo.

Een tool om uit te rekenen of je op gewicht bent, is de Body Mass Index (BMI). Daarmee kun je uitrekenen of je lengte en gewicht in verhouding zijn. Dit bereken je gemakkelijk via de rekenhulp van het Voedingscentrum. Het cijfer dat je uit deze berekening krijgt, is goed als het tussen de 18,5 en de 25 ligt. Zit je eronder, dan heb je ondergewicht. Zit je erboven, dan heb je overgewicht. Vanaf een BMI van 30 is er sprake van obesitas.

Meer dan de helft van de ondervraagden weet niet wat zijn of haar BMI is. 42 procent weet dat wel, waarvan 14 procent liever niet zegt wat zijn of haar score is. 6 procent zegt niet bekend te zijn met het concept BMI.

Blijvend afvallen

Ruim een derde van de panelleden is weleens blijvend afgevallen, gemiddeld 10 kilo. Het vaakst (44%) komt dat door minder en gezonder eten en snacken. Bij een derde komt het door meer sporten en bewegen. Een kwart had baat bij een dieet en bij 7 procent was medisch ingrijpen de oorzaak. Voor anderen was afvallen meer een bijwerking, van bijvoorbeeld stress (14%) of een ziekte (13%).

86 procent van de respondenten gebruikt geen speciale middeltjes om het gewicht op peil te houden. Wie dat wel doet, gaat vooral voor maaltijdvervangers, zoals shakes en repen (9%), voor pillen (4%) en voor thee of kruiden (4%). 28 procent van degenen die dit soort middelen gebruiken, neemt de bijsluiter niet in acht, of leest deze überhaupt niet. Ruim twee derde ziet deze middelen dan ook als onschuldig. Terwijl sommige middelen ernstige bijwerkingen kunnen hebben. En dan is het nog maar de vraag of ze werken.

Verleidingen: veel en ongezond eten

1 op de 7 respondenten zou medisch ingrijpen om af te vallen overwegen, waarvan de meesten overigens pas in de toekomst. Tot die tijd is het vooral zaak om ongezonde snacks en traktaties te laten staan, en niet te veel te eten van lunch en diner. Want dat zijn de grootste verleidingen van degenen die willen afvallen. Ook alcohol en onregelmatig eten vormen een uitdaging.

Bewegen kun je de hele dag

Voor wie wil afvallen, doet bewegen natuurlijk wonderen. 52 procent sport minimaal één keer per week. 45 procent geeft echter aan (bijna) nooit te sporten. Daarbij moet worden aangemerkt dat veel mensen te kennen hebben gegeven daar fysiek niet toe in staat te zijn.

Uiteraard is sporten niet de enige manier om beweging te krijgen; in het dagelijks leven valt ook genoeg te winnen. Zo kun je waar mogelijk de trap pakken in plaats van de roltrap of lift, of lopen of fietsen in plaats van auto-, brommer- of motorrijden. Dit doen de meeste panelleden 'meestal wel'. Tuinieren, schoonmaken of klussen, daar ontkomen de meesten niet aan, en ook dat geldt als beweging. Weinig populair is bewegen tijdens het tv-kijken of telefoneren. Als je daar geen zin in hebt, dan kun je natuurlijk ook een halfuurtje minder tv kijken, om in plaats daarvan een blokje om te gaan. Een derde van de respondenten maakt die wandeling al (bijna) dagelijks.Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 31.827 leden van het Radar Testpanel mee. Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 100.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar, het magazine RADAR+ en / of voor nieuwsberichten op de website radar.avrotros.nl


Dit onderzoek vond plaats tussen 20 en 31 oktober 2016. De resultaten van dit onderzoek stonden eerder in het magazine RADAR+, nummer 6 van 2016.Word ook Testpanellid

Ben je geen Testpanellid, maar wil je dat wel graag worden? Je kunt je gratis aanmelden via deze vragenlijst.


Aan het onderzoek deden 31.827 leden van het Radar Testpanel mee. Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 100.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar, het magazine RADAR+ en / of voor nieuwsberichten op de website radar.avrotros.nl

Ben je geen Testpanellid, maar wil je dat wel graag worden? Je kunt je gratis aanmelden via deze vragenlijst.