background branding

Hoeveel duurder is tabak nu dan 20 jaar geleden?

Money for Smokes

Vanaf 1 april werd de accijns van tabak in Nederland opnieuw verhoogd. Een pakje sigaretten kost nu gemiddeld 11,10 euro, een verhoging van meer dan 2 euro. Een pakje shag komt inclusief BTW uit op 24,62 euro. Dat is de hoogste verhoging tot nu toe. In de afgelopen decennia is de prijs van tabak flink toegenomen, door verhoging van de BTW en accijns. Maar hoeveel duurder is het vergeleken met toen om een sigaretje te roken?

De prijsstijging van tabak

In 2000 betaalde men gemiddeld voor een pakje sigaretten nog 3,21 euro. Dertien jaar later, in 2013, was die prijs bijna verdubbeld en kwam de gemiddelde prijs van sigaretten uit op 6 euro. Inmiddels is de prijs in 2024 opnieuw bijna verdubbeld. 

Per 1 april is de accijns op een pakje van 20 sigaretten met 1 euro verhoogd, nadat de accijns op 1 januari al met 14 cent was gestegen. Op 50 gram shag wordt per 1 april 2,50 euro extra accijns geheven. Deze prijzen betaal je nog niet meteen. Zo lang winkeliers nog voorraad hebben, mogen zij dit nog voor de oude prijs verkopen.

Prijsopbouw van tabak

In de cirkelgrafiek zie je de prijsopbouw van een pakje sigaretten in 2013. Toen bestond de prijs dus voor 74 procent uit belastingen (accijns én BTW).

In 2021 betaalde je voor een pakje sigaretten gemiddeld 81,5 procent aan belastingen (accijns en BTW). De accijnzen op tabak stijgen ieder jaar en zullen dus een steeds groter deel van het aankoopbedrag gaan uitmaken.

Prijs Tabak
Prijs van tabak in 2013, bron: CBS

Stopt men met roken als tabak nog duurder wordt?

Deze maatregelen sluiten aan bij het voornemen wat de overheid uitsprak in het Nationaal Preventieakkoord in 2018, om in 2040 een ‘rookvrije generatie’ te creëren. De doelstelling is dat maximaal 5 procent van de bevolking dan rookt, en jongeren de tabak volledig links laten liggen.

Marc Willemsen, deskundige op het gebied van tabaksontmoediging bij het Trimbos-instituut, is hoopvol dat die prijsstijging een effect heeft op het aantal mensen dat rookt. “Een stijging van 10 procent zorgt voor een afname van zo’n 4 procent. Daarvan gaat de helft minder roken en stopt de andere helft er helemaal mee. Onder jongeren is het effect zelfs nog sterker,” zegt Willemsen tegen RTL Nieuws.

Heeft de prijs van tabak invloed op jouw rookgedrag? Laat het ons weten