background branding

Hoeveel heeft jouw concurrent op de huizenmarkt geboden? Vanaf 1 juli is het zichtbaar in een digitaal biedlogboek

28062022-huizenmarkt.jpg

Mensen die op zoek zijn naar een huis kunnen binnenkort in een logboek zien welke biedingen zijn uitgebracht op een woning. Drie makelaarsverenigingen zetten op 1 juli een digitaal biedlogboek online. Dat moet het proces rond biedingen op een huis transparanter maken.

De afgelopen jaren waren er veel klachten over misstanden bij makelaars, mede door de grote krapte op de huizenmarkt. Een van de klachten was dat het onduidelijk was of een te koop staand huis nou wel echt naar degenen met het beste bod ging. Daarnaast verzamelde belangenvereniging Vereniging Eigen Huis (VEH) klachten van mensen die bijvoorbeeld op huizenjacht amper kans maakten zonder aankoopmakelaar.

Niet dé oplossing, maar wel meer transparantie

Volgens de makelaarsverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro is het digitale logboek niet de ultieme oplossing voor dit soort misstanden. Maar het middel moet wel tot meer transparantie leiden. Huizenzoekers die een bod hebben uitgebracht op een huis kunnen met ingang van komende maand zien welke andere biedingen zijn gedaan, mits het huis verkocht wordt via een makelaar van een van de drie branche- en beroepsorganisaties.

Verplicht biedlogboek

Het kabinet wil een biedlogboek uiteindelijk verplichten. Makelaars die geen gebruik maken van een gecertificeerd systeem voor het bijhouden van biedingen, mogen dan niet langer de verkoop van een huis begeleiden.

Makelaarsverenigingen en het ministerie van Binnenlandse Zaken ondertekenden begin dit jaar een verbeterplan voor de branche. Naast het logboek beloofden makelaars ook duidelijker te maken aan welke gedragsregels ze zich zullen houden. Eerder ging Radar op pad met een verborgen camera om de rol van de makelaar in een oververhitte woningmarkt te onderzoeken. Hierbij gingen verschillende makelaars hun boekje te buiten

Bron: ANP