Heb jij afgelopen jaar een huis gekocht? Let hierop bij het invullen van je belastingaangifte

31032022-belasting-huis-te-koop.png

Het kopen van een huis is normaal gesproken al geen kleine uitgave, maar met de verhitte woningmarkt van nu al helemaal niet. De mogelijkheid om bepaalde kosten van je belastbare inkomen te kunnen aftrekken zou de financiële last daarin wellicht iets kunnen verlichten, maar wat komt er voor in aanmerking? 

Uitgaven aan bijvoorbeeld een notaris, hypotheekadviseur of een taxatie mogen bij de belastingaangifte allemaal benoemd worden. Volgens boekhouder Jan Koster van JKboekhouding kun je hier tot wel tweeduizend euro mee besparen. Toch is niet iedereen op de hoogte van deze simpele manier om wat van je uitgaven terug te krijgen. 

'Wat je vaak ziet, is dat mensen die een accountant of een boekhouder hebben, zich bewust zijn van deze aftrekposten. Maar mensen die in loondienst werken, missen vaak één of meerdere aftrekposten,' zegt Koster. 'Zij vergeten bijvoorbeeld de kosten van de taxatie op te geven bij de belastingaangifte.'

De taxatie, die meestal tussen de driehonderd en zeshonderd euro kost, kun je dus opvoeren als aftrekbare post. Maar welke zaken komen er nog meer voor in aanmerking? 

  • Een hypotheekadviseur of bemiddelaar, zoals bijvoorbeeld een vergelijkingssite als Independer of adviseurskosten van een bank.
  • De notariskosten voor de hypotheekakte, dit kan oplopen tot zo’n achthonderd euro.
  • Kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekrente en mogelijke boeterente en bouwrente
  • Notaris- en adviseurskosten voor een bouwdepot

Opbrengst varieert, maar zorg altijd voor genoeg bewijsmateriaal

Je moet jezelf uiteraard niet gelijk rijk rekenen: 'Hoeveel het precies oplevert onderaan de streep is afhankelijk van het belastingpercentage dat je betaalt en in welke belastingschijf je valt, maar in sommige gevallen kan het oplopen tot zo’n tweeduizend euro.'

Het loont dus om scherp te zijn op aftrekposten. Daarbij is het ook belangrijk om facturen van uitgaven goed te bewaren, zodat je ook kunt bewijzen dat je die uitgaven daadwerkelijk hebt gedaan. De Rijksoverheid raadt particulieren aan financiële administratie nog vijf jaar na de aangifte te bewaren. Mocht de Belastingdienst in die tijd toch nog belasting willen terugvorderen (dat mogen ze tot vijf jaar na dato) en je bent het er niet mee eens, dan heb je het bewijs nog in de kast liggen.

Bron: NU.nl