Hoeveel kun jij besparen op je energierekening?

Besparen Energierekening

Voor veel huishoudens is de energierekening elke maand een flinke aanslag op de portemonnee. Hoe hoog die uitvalt hangt deels af van je energiecontract en belastingen. Maar door slimmer om te gaan met energie kun je vaak meer besparen dan je denkt. Wil je weten of er bij jou in huis nog iets te besparen valt? Misschien houd je geld over én draag je bij aan een duurzamer milieu. 

90 procent van je energierekening 

“Zo’n 90 procent van onze energierekening wordt bepaald door ons verbruik en daar heb je zelf invloed op”, zegt Aimée Sobels van Milieu Centraal tegen Radar. De grootste besparingsruimte zit voor de meeste mensen bij het gasverbruik. “Ongeveer 75 procent van het gas dat we gebruiken, gaat naar de verwarming van ons huis. De rest wordt gebruikt voor douchen, warm water en een beetje voor koken.”

Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks 1.020 kubieke meter gas verbruikt, wat neerkomt op ongeveer 1.360 euro per jaar. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik is 2.420 kWh, met een bijbehorende kostenpost van zo’n 700 euro per jaar. Met een paar slimme aanpassingen kun je hierop flink besparen.

Besparen op je stookkosten – wat levert het op?

  • Zet de verwarming uit in ongebruikte ruimtes: Sluit deuren om warmteverlies te beperken. Een deurdranger helpt hierbij. Besparing: zo’n 90 euro per jaar.
  • Zet de thermostaat op maximaal 19 graden in plaats van 20: Trek een extra trui aan als je het fris hebt. Besparing: zo’n 180 euro per jaar.
  • Kies de juiste nachttemperatuur voor je thermostaat: Zet de thermostaat op 15 graden (of 17-18 graden bij vloerverwarming). Besparing: 60 euro en als je 4 dagen per week de thermostaat overdag ook op 15 graden laat staan 120 euro per jaar.

Slimmer douchen

Ook bij douchen valt veel te besparen, zowel op energie als water. Milieu Centraal geeft een paar tips:

  • Douche een paar minuten korter:  Sommige mensen gebruiken een douchetimer of luisteren een nummer van 5 minuten om van gemiddeld 7,4 minuten naar 5 minuten douchen te gaan.  Besparing: tot 36 euro per persoon per jaar.
  • Waterbesparende douchekop: Zo’n douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Besparing: 25 euro per jaar.
  • Minder vaak in bad: Een bad verbruikt bijna vier keer zoveel water als een korte douche. 

Ben je je badkamer aan het verbouwen? Dan is een douche-warmtewisselaar een slimme investering. Dit systeem hergebruikt warmte uit wegstromend water en bespaart 40 tot 50 procent energie. Er zijn verschillende systemen te koop met elk hun eigen prijs.

Let op energielabels

Bij het vervangen van apparaten is het verstandig om op het energielabel te letten. “Een koelkast of vriezer ouder dan tien jaar verbruikt vaak onnodig veel stroom,” zegt Sobels. “Ook hebben veel mensen een oude tweede koelkast of vriezer in de schuur of kelder staan. Zet deze alleen aan wanneer dat echt nodig is, want de stroomkosten kunnen flink oplopen. Zelfs al werkt het apparaat nog goed, het is ook beter voor het milieu om zuinigere modellen te gebruiken.”

Let op: de energielabels voor veel witgoed en tv’s zijn een paar jaar geleden vernieuwd. Waar een apparaat vroeger een A++-label had, kan dat nu een E, F of G zijn. Kies dus voor een groen energielabel: A, B of C.

De wasdroger: nodig of niet?

Heb je ruimte om de was aan de lijn of op een rek te drogen? Dan bespaar je flink op stroomkosten. “Een droger verbruikt jaarlijks tussen de 25 euro en 85 euro aan elektriciteit”, aldus Sobels. “Wil je toch een droger gebruiken, kies dan een energiezuinig model met een A+++ label.”

Feiten en fabels over stand-byverbruik

Veel mensen denken dat apparaten volledig uitzetten veel besparing oplevert. “Bij moderne apparaten is dat effect minimaal,” legt Sobels uit. “De EU heeft het stand-byverbruik beperkt tot 1 watt per apparaat. Dat komt neer op maximaal slechts 3 euro per jaar per apparaat. Bij oudere toestellen kan het verschil iets groter zijn.”