Hoeveel paracetamol of ibuprofen mag je slikken?
Mensen zijn slecht op de hoogte van wat verantwoord gebruik is van pijnstillers. Een paracetamolletje of een ibu'tje is zo genomen. Maar als je te veel neemt, kan dat heel nare gevolgen hebben. Wat is precies 'verantwoord gebruik' van pijnstillers? Hoeveel paracetamol mag je op een dag, en welke pijnstiller gebruik je waartegen? Radar zet de informatie over de twee meest geslikte pijnstillers, paracetamol en ibuprofen, voor je op een rij.
Deze adviezen gelden voor mensen vanaf 18 jaar. Let op: raadpleeg de bijsluiter van de pijnstiller voor je het middel gebruikt!
1. Paracetamol
Waartegen gebruik je paracetamol?
Paracetamol gebruik je tegen pijn, en het verlaagt koorts. Je kunt paracetamol ook gebruiken bij hoofdpijn, migraine, keelpijn, oorpijn spierpijn en menstruatieklachten. Ook bij koorts, griep en verkoudheid.
Hoeveel paracetamol mag je per dag?
Check de maximale dosering op de bijsluiter.
Wat zijn de risico's van paracetamol?
Als je meerdere weken een hoge dosering paracetamol gebruikt, heb je kans op schade aan de lever, nieren en/of bloed. Gebruik geen andere pijnstillers samen met paracetamol. Je kunt dan te veel binnenkrijgen.
Let op: Het kan zijn dat je niet meer dan 3 keer per dag 1 tablet van 500 mg paracetamol mag gebruiken (of maximaal 2 keer per dag een zetpil van 1000mg). Dit geldt vooral voor mensen met (2 of meer) risicofactoren voor leverschade, zoals:
- een leverziekte
- sommige andere medicijnen (of als je verschillende pijnstillers samen gebruikt)
- hoge leeftijd
- ondergewicht (of als je minder dan 50 kg weegt)
- heel weinig eten of vasten
- te veel alcohol drinken
- roken
Lees meer over zaken waar je op moet letten, en eventuele bijwerkingen, bij Thuisarts.nl.
2. Ibuprofen
Waartegen gebruik je ibuprofen?
Ibuprofen remt ontstekingen en stilt ook de pijn en verlaagt de koorts. Je kunt het gebruiken bij gewrichtspijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten en spierpijn, en ook bij griep en verkoudheid.
Hoeveel Ibuprofen mag je per dag?
Check de maximale dosering op de bijsluiter.
Wat zijn de risico's van ibuprofen?
Bij het gebruik van ibuprofen heb je kans op maag- en darmzweren en bloedingen. Als je ouder bent dan 70 jaar en je hebt eerder een maag of darmzweer gehad, of je gebruikt anti-bloedstollingsmedicijnen, dan heb je een maagbeschermer nodig wanneer je ibuprofen gebruikt.
Pas op met alcohol. Ibuprofen in combinatie met alcohol vergroot de kans op maagklachten.
Ibuprofen geeft ook bijwerkingen in combinatie met andere medicijnen. Gebruik je medicatie en wil je ibuprofen nemen, vraag hierover dan advies bij je huisarts, apotheek of drogisterij.
Ibuprofen kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Overleg als je in verwachting bent altijd met je huisarts voordat je ibuprofen neemt.
Let op, gebruik geen ibuprofen, of alléén in overleg met je huisarts, als je:
- ouder bent dan 60;
- nieren of lever minder goed werken;
- een hoge bloeddruk hebt, hartfalen of een hartvaatziekte;
- als je een darmontstekingsziekte hebt;
- als je een maagzweer of maagdarmbloeding hebt gehad;
- als je kans hebt op uitdrogen;
- als je bloedverdunners (antistollingsmiddel) gebruikt;
- als je andere medicijnen gebruikt;
- als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Meer weten over ibuprofen, eventuele bijwerkingen en wanneer je contact moet opnemen met de huisarts? Ga naar Thuisarts.nl.