'Hoezo extra kosten voor garantie en rijklaar maken tweedehands auto?'

rijklaar-maken-van-je-auto-en-garantie-780.jpg

Als je een tweedehands auto koopt bij een garage, vind je dat je dan extra moet betalen voor een basisgarantie van 3 maanden? Nee, zegt een overtuigende meerderheid van 96 procent van ruim 1400 polldeelnemers. En extra kosten rekenen voor het rijklaar maken van de auto? Hoewel daar íets meer begrip voor is, vindt ook hier een overgrote meerderheid (92%) dat de verkoper hier geen extra geld voor mag vragen.

Veel mensen vinden dat garantie en rijklaar afleveren gewoon bij de prijs in zou moeten zitten: 'Verwerk alles in de verkoopprijs, dan kan je beter vergelijken', zo zegt een respondent in de toelichting. Een ander: 'Als een garage een goede auto aan jou verkoopt, hoeft hij niet bang te zijn om garantie te geven.' Het rijklaar maken wordt door veel mensen vergeleken met andere aankopen: 'Als ik een brood koop mag ik verwachten dat ik het kan eten, dus als ik een auto koop mag ik verwachten dat ik er in kan rijden zonder dat ik eerst geld uit moet geven.

Met een all-in prijs kun je beter vergelijken
 

Zo goedkoop mogelijk aanbieden

Slechts 1,5 procent vindt dat beide kosten best apart in rekening mogen worden gebracht. 'Dit krijg je omdat mensen zo goedkoop mogelijk willen kopen, hierdoor moeten garantie en rijklaar maken apart betaald worden om de prijs te drukken', zo lezen we in de toelichtingen. En: 'Anders gaat de basisprijs omhoog.' Wel zo transparant, vinden meerdere deelnemers. Zeker als de garantie en het rijklaar maken opties zijn waar de koper ook vanaf kan zien, en dan dus een lagere prijs geldt. Heb je bijvoorbeeld zelf verstand van auto's, dan kun je ervoor kiezen om zelf te sleutelen.

7 procent snapt het als voor het rijklaar maken extra betaald moet worden, maar vindt dat de garantie bij de prijs in hoort te zitten. 'Afhankelijk van leeftijd en kilometerstand en laatste onderhoud', voegt een van de pollrespondenten daaraan toe. En: 'Registratie en overschrijving kentekenbewijs kost tijd en geld, maar voor het rijklaar maken mag een niet te hoog bedrag gevraagd worden.'

'Je kan er proberen vanaf te komen, of korting te vragen op de aankoopsom (waardoor de extra kosten vervallen).'
 

2,5 procent vindt het juist wel oké om voor de garantie te betalen, maar vindt dat rijklaar maken bij de prijs in moet zitten: 'Ook een gebruikte auto moet veilig en gebruiksklaar de weg op. Niks extra kosten, die horen in de vraagprijs te zitten.' Er zijn echter ook veel mensen die vraagtekens zetten bij de toegevoegde waarde van het rijklaar maken: 'Er wordt meestal niet veel aan gedaan bij het rijklaar maken, alleen opgepoetst.'

Verplichte kosten moeten inbegrepen zijn

Wat mag je verwachten? Dat staat duidelijk uitgelegd op de site van de ConsuWijzer: Sinds 1 november 2016 is wettelijk bepaald dat alle verplichte kosten in de advertentieprijs moeten zitten. Een deel van de kosten van het rijklaar maken valt hieronder, bijvoorbeeld een APK-keuring, kentekenplaten, een recyclingbijdrage en een verplichte garantie. Daarnaast zijn er extra's, die optioneel zijn. Denk daarbij aan veiligheidsvestjes, luxe vloermatten en een vrijwillige extra garantie. Deze kosten hoeven niet in de advertentieprijs te zitten, maar de verkoper moet wel duidelijk maken dat het extra opties zijn en wat de kosten hiervoor zijn. 

Hoewel het van de staat van de auto afhangt hoeveel garantie redelijk is, komen de regels aardig overeen met hoe deze pollrespondent het verwoordt:

'Extra kosten moeten niet verplicht zijn'

'Bij het afleveren van een tweedehands auto moet de 3 maanden garantie er standaard bijzitten omdat je ervan uit moet kunnen gaan dat hij deugdelijk wordt afgeleverd. Voor het rijklaar maken mag de garage extra vragen als het inhoudt dat de auto extra gepoetst en schoongemaakt wordt. Maar alleen als je er ook voor mag kiezen om deze service niet te nemen en dan deze kosten niet te hoeven betalen.'

Meer over dit onderwerp in de uitzending van Radar:

Bijbetalen voor garantie op tweedehands auto's?

Over deze poll
Deze poll werd ingevuld door 1410 mensen, tussen 5 en 9 maart 2020. Wil je uitnodigingen ontvangen voor de (meer uitgebreide) onderzoeken van Radar? Je kunt gratis lid worden van het Radar Testpanel, aanmelden kan via deze link.