background branding

'Hoge kosten wijzigen achternaam na incest zijn schrijnend'

naamswijziging-papierwerk-07052019.jpg

Incestslachtoffers die hun achternaam willen veranderen, krijgen nog altijd te maken met een belastende en dure procedure. Dat moet minder star, zeggen slachtoffers in Trouw. Zij krijgen steun van de politiek.

Wie van zijn achternaam af wil omdat het ook de naam is van de ­vader, oom of broer die incest pleegde, wacht nu nog een belastend psychisch onderzoek. De procedure duurt soms wel een jaar, ook omdat beide ouders inspraak hebben als 'belanghebbende'. De kosten van naams­wijziging zijn met 835 euro bovendien niet gering.

Alleen wanneer de dader en naamdrager onherroepelijk veroordeeld is voor bepaalde misdrijven als incest, is naamswijziging voor het slachtoffer sinds 2004 gratis. Maar zo’n veroordeling komt er lang niet altijd bij incest. SP-Kamerlid ­Michiel van Nispen noemt de hoge kosten voor deze groep 'schrijnend'. 'Het slachtoffer moet centraal staan', zegt Vera Bergkamp (D66). Beiden bepleiten verruiming van de criteria.

Voornaam of achternaam veranderen

Dat je je naam wil wijzigen, betekent niet automatisch dat het ook kan.  Voor het aanpassen van je voornaam moet je een andere weg bewandelen dan voor het wijzigen van je achternaam.

Je voornaam of achternaam veranderen, hoe doe je dat?

Bron: ANP MediaWatch / Trouw