Hoge Raad: meer schadevergoeding Dexia-klanten

dexia-thumb.jpg

De Hoge Raad heeft in twee uitspraken vandaag meer ruimte gegeven voor schadevergoeding voor Dexia-klanten. Vooral mensen die destijds een Dexia beleggingsproduct hebben afgesloten bij een tussenpersoon kunnen rekenen op een volledige schadevergoeding. Gemiddeld gaat het volgens stichting Leaseproces om 30.000 euro per klant.

'De meeste tussenpersonen hadden geen vergunning', stelt Ger van Dijk van Leaseproces, de stichting die namens twintigduizend Dexia-benadeelden al jaren processen voert. Ook voor Aegon-benadeelden kan de uitspraak voordelig uitpakken. Leaseproces vertegenwoordigt twaalfduizend gedupeerden van zowel Dexia als Aegon die een aandelenleaseproduct hebben afgenomen via een tussenpersoon.

 

Als er sprake is van een 'onaanvaardbaar zware last' bij de klant moet Dexia twee derde van restschuld én van de kosten betalen. Een woordvoerster van Aegon laat aan persbureau ANP weten dat de uitspraak primair betrekking heeft op Dexia en dat de verzekeraar het vonnis gaat bestuderen.

Geen spaarproduct

De producten van Dexia werden sinds de vroege jaren negentig aan de man gebracht als spaarproduct. Zo’n 400.000 mensen schaften dit product aan. Het was echter geen spaarproduct, maar een aandelenleaseproduct. Met het geld van nietsvermoedende klanten werd niet gespaard, maar op basis daarvan geld geleend, om met dat geleende geld te beleggen. Dexia liet de klanten opdraaien naast rentes tot twaalf procent voor het geleende geld, ook voor de verliezen die werden gemaakt met de beleggingen.

Op het moment dat het slecht ging op de beurs rond het jaar 2000, werd pas duidelijk hoe de producten van Dexia in elkaar steken.

De Duisenbergregeling

De hoop was om in 2007 mensen met een compromis zoveel mogelijk de mensen te compenseren: de Duisenbergregeling. Twee derde van de restschuld zou met deze regeling worden kwijtgescholden. De uitspraken van vandaag bij de Hoge Raad geeft duidelijk veel meer ruimte voor een veel hogere schadevergoeding.

Leaseproces: 'Dexia moet 200 miljoen extra betalen'

Simon Zuurbier van Leaseproces laat via een persbericht weten: 'Voor onze cliënten is het geweldig nieuws dat het hoogste rechtscollege ons na zoveel jaren alsnog in het gelijk heeft gesteld. Eens te meer blijkt dat het loont om door te procederen.' Bij Dexia kwam bijna de helft van alle contracten via een tussenpersoon tot stand en bij Aegon vrijwel alles. Simon Zuurbier: 'Voor Dexia is deze uitspraak ongetwijfeld een enorme klap. Wij schatten dat zij door deze uitspraak ca. € 200 miljoen extra moeten uitbetalen.'Lees hier de volledige uitspraak van de Hoge Raad.

Bron: Radar