background branding

'Homeopathische middelen niet meer toestaan zonder toestemming van werking en veiligheid'

homeopatische-middelen-2509.jpg

De Europese adviesraad van wetenschapsacademies (EASAC) pleit ervoor dat Europese lidstaten homeopathische middelen niet meer toestaan op de markt zolang de werking en veiligheid ervan niet zijn aangetoond. Dit meldt de NOS.

Volgens de adviesraad spreken we in sommige gevallen van een placebo-effect. 'Er kunnen niet twee vormen van geneesmiddelen, conventioneel en alternatief bestaan. Er zijn geneesmiddelen die adequaat zijn getest en er zijn middelen waarbij dat niet is gebeurd', zo bevestigt EASAC de conclusie van een eerder wetenschappelijke studie.

Voldoen aan eisen gewone medicijnen

De EASAC adviseert dat homeopathische middelen, net als gewone medicijnen, moeten voldoen aan eisen van geneesmiddelen. Als niet kan worden onderbouwd dat het middel werkt, moet er geen registratie worden afgegeven door controlerende-instanties. Nu hoeven de middelen niet aan dezelfde eisen te voldoen als standaard geneesmiddelen.

Met de stijgende zorgkosten van veel landen in het achterhoofd adviseren wetenschappers om homeopathische middelen en methodes niet langer te vergoeden.

Gevaren marketing en promotie

Marketing en promotie van homeopathische middelen kunnen volgens de NOS voor de patiëntveiligheid veroorzaken. Het promoten kan er bovendien voor zorgen dat het publieke vertrouwen in de wetenschap wordt aangetast. Promotie mag volgens de adviesraad pas als is aangetoond dat een middel werkt en veilig is.

Ook moet op het etiket duidelijk staan wat er in het middel zit, net als bij andere geneesmiddelen. 'Zodat je inzichtelijk maakt dat zo'n middel uit honderd procent water bestaat', zegt hoogleraar interne geneeskunde Jos van der Meer tegenover de Volkskrant.

Bron: NOS / De Volkskrant

Meer over