Toch geen verhoging eigen risico zorg

eigen-risico-zorg-toch-niet-omhoog_780.jpeg

Het eigen risico in de zorg wordt komend jaar toch niet verhoogd. De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet willen nog snel de wet veranderen om dat mogelijk te maken, heeft informateur Gerrit Zalm de Tweede Kamer laten weten.

De Kamer had eerder op de dag gevraagd om duidelijkheid van de onderhandelende partijen. Voor woensdagavond staat nog een debat over het eigen risico gepland. Dat staat nu nog op 385 euro, maar zou volgend jaar stijgen naar 400 euro. Dat was dinsdag op Prinsjesdag nog bekendgemaakt door het huidige kabinet.

Nu VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verhoging van het eigen risico willen voorkomen, is haast geboden. Ze moeten voor 1 oktober de wet wijzigen, zodat zorgverzekeraars de veranderingen kunnen verwerken in hun premies. De vier partijen vragen minister Edith Schippers van Volksgezondheid dan ook om een spoedprocedure in gang te zetten.

Hoger eigen risico leek onvermijdelijk

Politieke partijen maar ook patiëntenorganisaties zien dat eigen risico als een boete op ziek zijn. Wie chronisch ziek is, is dat bedrag al vroeg in het jaar kwijt aan bijvoorbeeld medicijnen. Veel partijen pleitten in de verkiezingscampagne voor een verlaging of afschaffing van het eigen risico. Onder hen ook CDA en ChristenUnie. Geen enkele partij bepleitte een verhoging, maar die leek toch zijn beslag te krijgen doordat het eigen risico automatisch stijgt als de gezondheidszorg duurder wordt.

Het kwartet dat werkt aan een nieuw kabinet hield ingrijpen in het eigen risico tot dusver tegen omdat het die kwestie aan de onderhandelingstafel wilde afhandelen.

Update 22:25 uur: Zorgpremie duurder

Aanvankelijk waren de reacties positief maar dat veranderde weer toen bleek dat de zorgpremie daardoor wél omhoog gaat: op jaarbasis met 10 euro. Dat is om het eigen risico volgend jaar gelijk te kunnen houden. Het ministerie schatte eerder al in dat de basispremie volgend jaar maandelijks met zo'n 6 euro zou stijgen.

De stijging viel ook weer niet in goede aarde en diverse partijen in de Tweede Kamer reageerden boos. De PVV sprak over bedrog en een belachelijke sigaar uit eigen doos. DENK had het over een rotsysteem en 50PLUS noemde het een troostprijsje. De Partij voor de Dieren sprak schande. De PvdA uitte kritiek op de hele gang van zaken.

Donderdag stemming over bevriezen eigen risico

De Tweede Kamer stemt donderdag over het voorstel van de coalitie in spe om het eigen risico in de zorg volgend jaar niet te laten stijgen. Het voorstel voor de stemming kwam van Kamerlid Mona Keijzer van het CDA, en werd gesteund door VVD, D66 en ChristenUnie. Deze vier partijen, die een nieuw kabinet willen vormen, beschikken over een krappe meerderheid in de Kamer.Alsnog besparen op je eigen risico? Dat doe je zo!

Bron: ANP