background branding

Zorgpremie en eigen risico gaan omlaag bij zorgverzekeraar DSW

dsw-verlaagt-eigen-risico-.jpg

Zorgverzekeraar DSW verlaagt de premie van de basisverzekering én, min of meer symbolisch, ook het verplichte eigen risico. De premie voor 2018 daalt met 6 euro per jaar naar 1290 per jaar (107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Het eigen risico wordt met 10 euro verlaagd naar 375 euro.

Voor directeur Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar is het een principekwestie. 'Het is een symbolisch bedrag om te laten zien dat we vinden dat de hoogte van het eigen risico zijn doel voorbijschiet.' Volgens DSW is er geen rechtvaardiging meer voor het huidige niveau van het eigen risico en moeten de kosten eerlijker verdeeld worden tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

De hoogte van het eigen risico is overigens wettelijk bepaald. 'Maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar daar toch van afwijken', aldus de directeur.

DSW eerste die premie bekend maakt

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt. Dat DSW de premie verlaagt is verrassend. In de Miljoenennota hield het kabinet voor 2018 rekening met een stijging van de gemiddelde jaarpremie met 81 euro.

'Stijging valt mee'

Volgens DSW blijkt de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 mee te vallen ten opzichte van wat in de Miljoenennota 2017 is begroot. Volgens de zorgverzekeraar wordt dit voornamelijk veroorzaakt door een loon- en prijsontwikkeling die lager is dan verwacht. Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat de zorgkosten ook volgend jaar lager uitvallen dan begroot.

Reactie Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland noemt de verlaging van de premie van de basisverzekering en het eigen risico bij zorgverzekeraar DSW heel verrassend.

'DSW zet altijd de trend, de rest van de verzekeraars volgen. Wij vragen ons vooral af wat zij nu gaan doen. Zij kunnen nu moeilijk zeggen, bij ons gaat de premie omhoog', stelt Thom Meens van de patiëntenorganisatie.

Hij wijst erop dat DSW-topman Chris Oomen dik een maand geleden nog zei dat verzekerden rekening moeten houden met een hogere zorgpremie volgend jaar. Dat kwam door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro, waardoor de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog zou gaan.

De Patiëntenfederatie is ook benieuwd hoe DSW de lagere zorgpremie gaat betalen. 'Doen ze dit uit eigen zak? Wij zijn vooral benieuwd hoe de andere zorgverzekeraars dit gaan oplossen', aldus Meens.

'Dat DSW dit doet hoeft niet te betekenen dat anderen het ook gaan doen'

Dat zorgverzekeraar DSW zowel de basispremie als het eigen risico verlaagt, betekent niet automatisch dat anderen dat ook zullen doen. Feit blijft dat de zorgkosten stijgen, ook al gaat dat wellicht minder hard dan gedacht. Welke weerslag dat heeft op de premie kan per verzekeraar sterk verschillen, aldus een woordvoerder van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Wat de zorgpremie betreft maakt elke verzekeraar zijn eigen afweging, gebaseerd op de eigen financiële situatie, aldus de zegsman. 'Ik weet niet precies waar DSW zich op baseert, en ik heb ook geen idee wat andere verzekeraars wel of niet kunnen doen', zei hij. Verder benadrukt ZN dat de hoogte van het eigen risico een politiek besluit is, al kunnen verzekeraars onder bepaalde voorwaarden wel korting geven.

Wat doen de grote concurrenten?

De drie grote concurrenten van zorgverzekeraar DSW houden hun kaken nog stijf op elkaar over de hoogte van de nieuwe zorgpremies voor 2018. Wanneer ze hier precies mee naar buiten komen is ook nog onbekend, blijkt uit een rondgang.

Alle zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun premies bekend hebben gemaakt.

'Wij zijn nog aan het rekenen. We hebben notitie genomen van de verlaging bij DSW, maar wij varen onze eigen koers', zegt een woordvoerder van Menzis, een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland.

Zilveren Kruis zegt de hele maand oktober nog nodig te hebben om de nieuwe premie te berekenen. Ook bij CZ zijn ze nog volop aan het rekenen. Daarbij wordt volgens een woordvoerster onder meer gekeken naar de concurrentie en in hoeverre financiële reserves ingezet kunnen worden om de premie te dempen.

De vier grote zorgverzekeraars hebben in Nederland ongeveer 90 procent van de markt in handen.

Bron: ANP

Laatste update: 13:15