Eigen risico in 2018 naar 400 euro

eigenrisico-zorg-06-09-2017-780.jpg

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar naar 400 euro. Ook de premie gaat omhoog is de verwachting. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag flink zal toenemen.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover woensdag in De Telegraaf. De cijfers komen naar buiten op Prinsjesdag als het demissionaire kabinet de begroting voor volgend jaar presenteert.Lees ook: 'Zorgpremie stijgt volgend jaar met 200 euro'

Loonstijging

De stijging van het eigen risico komt hoofdzakelijk door de verwachte loonstijging in de zorg. Het eigen risico ligt nu op 385 euro. Vorig jaar steeg het eigen risico niet, maar de jaren daarvoor wel met 10 of 15 euro per jaar.

De zorgpremie zal volgens ramingen stijgen met ongeveer 6 euro per maand. Dat kan nog veranderen. Het kan nog een euro meer of minder worden. De zorgverzekeraars stellen de premie in het najaar vast.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag zal met zo'n 130 euro groeien. De helft hiervan is automatische compensatie. De andere 65 euro is het gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil het eigen risico afschaffen of verlagen. Van de partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) die praten over een nieuw kabinet pleiten CDA en ChristenUnie voor een forse verlaging van het eigen risico.

'Onaanvaardbaar'

Patiëntenfederatie Nederland, een koepel van patiëntenorganisaties, vindt de maatregel onaanvaardbaar. 'Mensen kunnen de zorgkosten vaak nu al niet meer ophoesten. Nu het eigen risico verhogen en tevens de zorgverzekering laten stijgen leidt tot mijden van zorg', stelt de organisatie.

De belangenbehartiger roept de Tweede Kamer op 'dit onzalige plan' bij de begroting van tafel te halen en 'liefst nog eerder.' De federatie wijst erop dat veel politieke partijen hebben aangegeven dat het eigen risico juist omlaag moet.

'Middeninkomens zijn de klos'

Mensen met een middeninkomen, die nét iets te veel verdienen voor een zorgtoeslag, zijn straks de klos door de stijging van de zorgkosten, waarschuwt ouderenorganisatie ANBO.

'In deze tijden van economische groei moeten alle mensen hun besteedbaar inkomen zien groeien. Gezinnen en alleenstaanden die net boven de toeslaggrens zitten en veel zorg gebruiken, betalen de laatste jaren steeds meer zelf. Terwijl hun inkomen niet meestijgt', reageert ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Het nieuwe kabinet moet volgens haar breken met 'ad-hocoplossingen' en opnieuw naar de financiering kijken. 'De zorg moet voor iederéén betaalbaar blijven'.

Update 13:25 - Reactie ZN

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weet nog niet met hoeveel de zorgpremies volgend jaar omhoog gaan. 'Maar feit is dat de zorgkosten blijven stijgen. Dat moet toch op een of andere manier betaald worden', zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie.

Woensdag kwam naar buiten dat het verplichte eigen risico in de zorg volgend jaar stijgt naar 400 euro. De premie gaat volgens Haagse ingewijden naar verwachting omhoog met zo'n 6 euro per maand. Zorgverzekeraars maken de nieuwe premies volgende maand en in november bekend.

Volgens de woordvoerder van ZN hebben verzekeraars de laatste jaren al een groot deel van hun financiële reserves ingezet om de stijging van de premies te beperken. Maar in hoeverre ze dit volgend jaar nog kunnen kon hij niets zeggen.

De koepelorganisatie zegt zich zorgen te maken over de verhoging van het eigen risico door de overheid. 'Vooral voor kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken.' De zorgkosten stijgen volgend jaar onder meer door nieuwe dure medicijnen die op de markt komen en de vergrijzing. Daardoor hebben steeds meer mensen complexere zorg nodig hebben.

Bron: ANP / ZN