background branding

Oppositie Tweede Kamer wil stijging zorgpremie voorkomen

toekomstige-oppositie-tweede-kamer-wil-stijging-zorgpremie-voorkomen-2509.jpg

De voltallige toekomstige oppositie in de Tweede Kamer wil voorkomen dat de zorgpremie volgend jaar gemiddeld met tien euro extra omhoog gaat. Om de stijging te voorkomen willen de partijen de bijdrage vanuit de overheid aan de zorgverzekeraars eenmalig met 150 miljoen euro verhogen.

Die 150 miljoen euro willen de partijen financieren uit het begrotingsoverschot. GroenLinks dient maandag een voorstel in, dat wordt gesteund door alle partijen behalve formatiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Om nog iets te veranderen moet snel worden gehandeld, want zorgverzekeraars maken in november de premies voor het volgende jaar bekend.

Extra stijging als gevolg van wens formerende partijen

Zoals het er nu naar uitziet gaat de zorgpremie volgend jaar in totaal met 10 euro omhoog, bovenop de al verwachte stijging. De extra stijging is het gevolg van een wens van de formerende partijen, die vorige week in allerijl een spoedprocedure in gang zetten om te voorkomen dat het eigen risico in 2018 stijgt van 385 euro naar 400 euro.

Update 21:01: Uitslag debat maandagavond

Voor dinsdag staat een stemming gepland om de bevriezing te regelen.

In het debat maandagavond liepen de gemoederen hoog op, met diverse sprekers die hun stem verhieven. De voltallige aanstaande oppositie zei zich niet serieus genomen te voelen door de regering in spe. Fleur Agema (PVV) noemde het debat 'een gigantische farce'.

Henk Nijboer van de PvdA kraakte de hele gang van zaken, waarin een nog niet beëdigd kabinet een demissionair minister vraagt een wetswijziging op te stellen. 'Staatsrechtelijk niet in de haak', aldus Nijboer. Het plan van de aanstaande coalitie om het eigen risico te bevriezen, maar wel de premie te laten stijgen noemde hij 'schuiverij met dubbeltjes'. Nijboer sloeg nog met zijn hand op tafel om zijn ongenoegen kenbaar te maken.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei dat of de stijgende zorgkosten nou worden betaald uit een hoger eigen risico, hogere premies of uit de belastingen, het uiteindelijk toch de burger is die betaalt. En daarmee vatte ze de reacties van de formerende partijen op de voorstellen van de oppositie aardig samen.

Bron: ANP