Zorgkosten in 2018: 5 vragen

zorgkosten-2018-stream_12-092-2017.jpg

Wat ben je volgend jaar kwijt aan zorgkosten? Fons Hendriks van Radar Online spreekt met Coen de Ruiter van vergelijkingssite Independer.

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar naar 400 euro, werd vorige week bekend. [Opmerking van de redactie: op 20 september werd bekend dat deze verhoging van de baan is.] Ook de premie gaat omhoog is de verwachting. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag flink zal toenemen.Lees / kijk ook: Besparen op je eigen risico

Radar sprak maandagavond 11 september na de uitzending van Radar live op Facebook met Coen de Ruiter van Independer. Kijkers konden vooraf en tijdens het livegesprek vragen insturen. Bekijk de volledige video onder dit bericht, of lees onderstaande antwoorden op veelgestelde vragen.1. Gaan er medicijnen uit het basispakket?

'Medicijnen hebben een bijzondere plek in het basispakket. Die gaan er continu in en uit. Als er nieuwe medicijnen worden goedgekeurd, worden die zo snel mogelijk toegelaten in het basispakket. Dat kan betekenen dat andere medicijnen verdwijnen. Bijvoorbeeld omdat er een goedkopere, nieuwere variant is', vertelt De Ruiter. Je kunt het oude middel dan vaak nog wel gewoon gebruiken, maar je zult dan wel een bijbetaling moeten doen.2. Wat te doen met tweeverdieners die net geen zorgtoeslag meer ontvangen?

'Dat is heel vervelend', zegt De Ruiter. 'Als ze net iets minder zouden verdienen, zouden ze wel zorgtoeslag krijgen, en nu kom je natuurlijk op hetzelfde uit. Dat is natuurlijk zonde.'

De Ruiter heeft nog wel een algemene tip, voor wie wil besparen op de zorgkosten. 'Kijk heel goed naar je pakket van aanvullende verzekeringen. Heb je echt nodig wat je daar allemaal bij verzekert, bovenop je basispakket?' Volgens De Ruiter is het basispakket al heel uitgebreid in Nederland.

Bovendien, zo adviseert hij, is het verstandig om in eerste instantie bij je huisarts aan te kloppen, en niet (direct) naar de specialist te gaan. 'En in het weekend kun je meteen naar de eerste hulp gaan, maar je kunt ook eerst de huisartsenpost bellen.' Die laatste valt namelijk niet onder je eigen risico, en daar kun je dus gewoon naartoe.3. Waarom is de zorgverzekering niet inkomensgerelateerd?

De zorgverzekering is volgens De Ruiter wel 'enigszins inkomensgerelateerd door de zorgtoeslag'. Bovendien, zo legt De Ruiter uit, 'je merkt zelf niet altijd dat je een tweede component betaalt als je werkt. Een deel wordt betaald door je werkgever.' Dat deel is gerelateerd aan je salaris. Verdien je meer, dan betaal je ook meer aan de zorg dan iemand met een lager salaris.4. Is het echt nodig dat het eigen risico stijgt?

'We maken met zijn allen veel meer gebruik van de zorg', stelt De Ruiter. 'Dat komt omdat we ouder worden, en daar komen kwalen bij. En als er medicijnen komen voor ziekten die we eerst niet konden genezen, dan willen we die ziekten wel genezen.'5. Wanneer horen we hoeveel het eigen risico omhoog gaat?

'Volgende week is het Prinsjesdag. Dan krijgen we te horen hoeveel het eigen risico volgend jaar gaat bedragen. Op 12 november krijgen we vaak een indicatie van de minister over de zorgpremies.' Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent per maand aan premie is overigens niet aan de minister, dat bepalen de zorgverzekeraars. Op basis van die twee gegevens wordt uiteindelijk bepaald hoe hoog de zorgtoeslag ook wordt.