Honderden huisdieren verboden vanaf 1 juli: waar moet je met je dier heen?

Hamaster Klein

Welke dieren jij in Nederland mag houden als huisdier staat op de huis- en hobbydierenlijst. Op dit moment staan er nog 320 soorten zoogdieren op die je als huisdier mag houden, maar vanaf 1 juli komt daar flinke verandering in. Met de nieuwe maatregelen zijn nog maar dertig diersoorten legaal om te houden, te kopen of te verkopen. 

Dertig dieren toegestaan

De dieren die vanaf 1 juli verboden worden zijn onder andere exotische katten, chinchilla’s, stokstaartjes, Russische dwerghamsters, capibara’s, gordeldieren en otters. De discussie over of dit soort dieren gehouden mogen worden, woedt al lange tijd. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je de lijst van toegestane zoogdieren vinden. Daar kun je ook lezen welke zoogdieren verboden zijn om te houden, te fokken en te verhandelen.

In 2017 werd er al een positieflijst opgesteld met daarop dieren die je mag houden. Maar de rechter vond deze lijst niet goed onderbouwd. Vijf onafhankelijke wetenschappers werkten aan de nieuwe lijst. Bij het samenstellen werd gekeken naar risico’s voor de mens en het dier zelf.

“Niet alle dieren zijn geschikt om te houden. Sommige dieren hebben ingewikkelde verzorging nodig of ze kunnen ziektes overdragen. En sommige dieren zijn gevaarlijk,” zegt de Rijksdienst over de verboden lijst.

Waar moet je heen met je verboden dier?

Een dier dat nu verboden is om te houden, mag niet zomaar losgelaten worden in de natuur. Wel mogen ze nog tot hun dood bij hun baasje blijven. Daarvoor moet je kunnen bewijzen dat het dier voor de ingangsdatum van de nieuwe lijst al in Nederland was.Dat kan met een dierenpaspoort, een aankoopbewijs of een rekening van de dierenarts.

Ook gelden de volgende regels:

  • je mag het dier houden tot het overlijdt
  • het dier mag worden doorverkocht of doorgegeven
  • je mag vanaf 1 juli 2024 niet meer fokken met het dier

Kritiek en onderbouwing

"Alles wat wij in dit rapport hebben opgenomen is terug te vinden in de wetenschap. Dat is een heel zorgvuldige en onafhankelijke beoordeling geweest,” zegt dierenarts en viroloog Tineke Kramer. Zij was onderdeel van het team wetenschappers die de lijst samenstelde. 

Marysia Zolik, voorzitter van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit (PVH), zegt dat de positieflijst "belabberd" in elkaar zit. "De dieren waar de meeste problemen mee zijn, staan juist op de positieflijst. Bij cavia's en konijnen zitten bijvoorbeeld de meeste welzijnsproblemen. Die worden in te kleine hokken gehouden. En alle incidenten met dieren waarbij mensen in het ziekenhuis belanden, worden veroorzaakt door honden en paarden, die wel op de positieflijst staan."

In een reactie laat Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten achter de lijst te staan. "De rechter heeft eerder gevraagd om met een betere onderbouwing te komen. De onafhankelijke deskundigen hebben de lijst grondig onderbouwd en zorgvuldig afgewogen."