background branding

Vlooien bij je huisdieren? Zo wijs je ze de deur

Vlooien_huisdier_2023.jpg

Als je huisdieren hebt is de kans groot dat je er weleens mee te maken hebt gehad: vlooien. Niet leuk voor jou en niet leuk voor je kostbare diertje. Maar hoe zorg je voor een huis(dier) zonder vlooien?
 

Radar zet de beste tips op een rij. 

Poets regelmatig je huis

Een schoon huis is niet alleen fijn voor jezelf, maar helpt ook vlooien te voorkomen. Door regelmatig de stofzuiger en poetsdoekjes erbij te pakken - vooral in de kamers waar je huisdier vaak is - zorg je ervoor vlooien en hun eitjes worden verwijderd. Vooral tussen de plinten willen er nog wel eens vlooien en eitjes verstopt zitten.

Uitkloppen en wassen

Klop kleden en manden regelmatig uit laat ze in de zon te hangen. Dit zijn plekken waar vlooien zich vaak bevinden. De kussens, doekjes en dekens waar de huisdieren regelmatig in rondhangen kunnen het best eens in de zoveel tijd op zestig graden worden gewassen.

Kam en controleer

Probeer je huisdier regelmatig te controleren op de aanwezigheid van vlooien en/of eitjes. Mocht je deze tegenkomen, pak dan meteen de vlooienkam er bij. Vooral de staart en rug zijn broedplekken voor vlooien, dus het valt aan te raden om bij deze plekken extra op te letten en te kammen.

Anti-vlooienmiddel

Mocht het te laat zijn en je huisdieren hebben last van vlooien, dan is een anti-vlooienmiddel een effectieve methode om ze weg te krijgen. Let wel: niet alle middelen werken even goed, doordat vlooien resistent zijn geworden. Ook is het belangrijk om te kijken welke van deze middelen fijn voor je huisdier zijn. Daarom wordt geadviseerd altijd in overleg met de dierenarts te kijken welk middel het best te gebruiken is.

Bron: Milieucentraal / Beestje Kwijt