Hoop en teleurstelling bij gebruik datingapps, 80% vermoedt nepaccounts

Nepaccounts op datingapps: maar liefst 80 procent van de deelnemers aan het Radar Panel-onderzoek is ze (vermoedelijk of zeker weten) weleens tegengekomen. Zo houdt de app ze langer online, vermoeden ze, en wordt ze geld afhandig gemaakt. De meerderheid, 61 procent, heeft niet het idee dat datingapps het beste met ze voor hebben. 40 procent noemt “hun” datingapp verslavend.
Ruim 3600 mensen met ervaring met datingapps vulden onze vragenlijst over dit onderwerp in. De meest gebruikte apps zijn Tinder (40%) en Lexa (36%), maar ook Relatieplanet, Parship, Happn, Bumble en E-matching worden veel genoemd. Onder jongeren is daarnaast Hinge populair.
Bijna 80 procent (79%) gebruikt de datingapp(s) om een serieuze liefdespartner te vinden. Een kwart (24%) wil via de app (ook) daten zonder dat dit tot een relatie hoeft te leiden. 16 procent gebruikt datingapps vanuit een behoefte aan intimiteit, een nagenoeg evengrote groep (15%) zoekt er seks. Daarnaast zijn er mensen die iemand zoeken gewoon voor sociaal contact, of vriendschap.
Contactarmoede. Iedereen zit in een bubbel- Geeft deelnemer als reden om een datingapp te gebruiken
Meerdere mensen geven aan dat zij een datingapp gebruiken vanuit verveling. Zodat ze iemand vinden om leuke dingen mee te doen, maar ook om de verveling direct mee te lijf te gaan: “In de eerste instantie voor vermaak. Later toch mijn (al 7 jaar) partner hier gevonden.” Het omgekeerde gebeurt ook: “Begonnen met op zoek naar serieuze relatie. Door teleurstelling nu voor vriendschap en uit nieuwsgierigheid.” Bij sommigen vormt de omgeving de reden om aan een datingapp te beginnen: “De familie vond dat het klaar was met het alleen zijn.”
Plaatjes kijken, vermaak- Geeft deelnemer als reden om een datingapp te gebruiken
Liefde versus verslagenheid
Driekwart (73%) is op dit moment niet meer actief op een datingapp. De helft omdat ze een relatie hebben. Op ruime afstand, maar toch op nummer 2 volgt de reden dat mensen denken dat er vooral nepaccounts tussen zitten. Op nummer 3 staat het krijgen van negatieve gevoelens door het gebruik van de app.
Dit zijn de meest genoemde redenen om te stoppen met het gebruik van datingapps:
- Ik heb een relatie (51%)
- Ik denk dat er vooral nepaccounts tussen zitten (24%)
- Ik kreeg er negatieve gevoelens van (23% - 616 mensen)
- Het aanbod valt tegen (23% - 607 mensen)
- Ik ben niet meer op zoek (23% - 604 mensen)
- Ik denk niet dat het werkt (18%)
- Ik vind het te duur (16%)
- Ik vertrouw het niet qua privacy (9%)
- Er ging te veel tijd in zitten (8%)
Radiostilte van de match (geen reactie/ghosting)- Deelnemer deelt een negatieve ervaring met datingapps
In de open antwoorden laten veel mensen weten dat ze zijn gestopt vanwege de negatieve ervaringen, waarbij verwachtingen niet worden waargemaakt. Mensen doen alsof ze geïnteresseerd zijn in iets serieus, maar willen alleen chatten zonder afspreken, of juist alleen seks, zo schrijven meerdere deelnemers. Ook het uitblijven van een reactie bij matches zorgt voor teleurstelling. Dat sommige dating-apps steeds geld vragen voor chatten of andere upgrades, helpt mensen ook niet.
Mensen doen zich anders voor dan omschreven in de bijgevoegde tekst- Deelnemer deelt een negatieve ervaring met datingapps
Hoop op een match houdt mensen aan het swipen
8 procent geeft aan dat zij gestopt zijn omdat er te veel tijd ging zitten aan het swipen en chatten. Van het totaal aantal respondenten geeft een derde aan dat zij liever minder tijd op datingapps door zouden brengen. Dat dat niet lukt, komt vooral door de hoop op een match, en doordat mensen niet weten hoe ze anders een partner zouden vinden.
Waarom besteed je meer tijd op datingapps dan je wil?
- De hoop op een match houdt mij vast (44%)
- Ik weet niet hoe ik anders een partner tegenkom (35%)
- Chatten met matches (30%)
- De app houdt mij actief via (push)meldingen met potentiële matches (24%)
- Ik ben bang dat ik een potentiële match mis (20%)
60 procent geeft aan meer tijd te besteden aan “swipen” (profielen bekijken) dan aan “chatten” (met mensen in gesprek gaan). Wanneer we kijken naar de antwoorden die mensen geven over de app die ze in de afgelopen 5 jaar het meest hebben gebruikt, dan komt Paiq naar voren als de enige (grote) datingapp binnen ons onderzoek waar mensen vaker druk zijn met chatten, dan met appen.
Elke keer weer met iets origineels en grappigs te moeten komen kostte veel tijd en energie- Deelnemer die veel tijd kwijt is aan chatten met matches
Hoop én teleurstelling
79 procent bekijkt gemiddeld tot 25 profielen per dag. 6 procent bekijkt er tussen de 50 en 100 of zelfs meer 100 per dag. Welk gevoel geeft dat? We vroegen mensen maximaal twee gevoelens te kiezen die zij over het algemeen voelen tijdens het swipen.
Het meest genoemde gevoel is “hoopvol” (43%), gevolgd door “teleurgesteld” (30%). 16 procent bemerkt vooral verveling, 14 procent voelt zich onzeker door het gebruik van datingapps. Bij 12 procent leidt het tot frustratie. 10 procent voelt zich blij.
Bij een kleine groep, 4 procent, leidt het gebruik van datingapps tot somberheid (3%), en soms zelfs depressieve gevoelens (1%). Van deze groep, 153 mensen in totaal, geeft de ene helft (47%) aan dat zij daar niet met anderen over praten. De andere helft (53%) doet dat wel: vooral met familie. Daarnaast heeft 1 op de 10 mensen met sombere of depressieve gevoelens veroorzaakt door datingapps hierover gepraat met een professional, zoals de huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog.
Verdienmodel
Meer dan de helft (53%) heeft weleens het idee gehad dat de datingapp(s) die zij gebruikten het aanbod manipuleerden. De meerderheid, 61 procent, heeft niet het idee dat datingapps het beste met ze voor hebben. Wanneer we kijken naar de beoordeling van de verschillende apps, is er geen enkele (grote) app waarvan een meerderheid van de gebruikers gelooft dat deze het beste met ze voor heeft.
Ik krijg steeds van dezelfde "mannen" likes, maar als ik ze aanschrijf zeggen ze niets terug. Waardoor ik ben gaan denken dat het profiel fake is- Deelnemer over neoprofielen
Uiteindelijk is ook de datingmarkt een commerciële markt: van alle mensen die in de afgelopen 5 jaar gebruik hebben gemaakt van een datingapp, heeft bijna tweederde geld aan de app(s) uitgegeven. De betaalde opties doen echter lang niet altijd wat de app erover belooft. Bij Relatieplanet, Lexa en Parship zijn er meer mensen ontevreden dan tevreden over de betaalde opties, bij Ourtime zijn de tevreden en ontevreden groep even groot.
"Reacties” van leuke vrouwen als je wil stoppen
"Toen ik aangaf te gaan stoppen, kreeg ik ineens reacties van interessante vrouwen. Op deze reacties geantwoord, maar helaas bleken deze personen zelf van niets te weten. Dat was voor mij de druppel en wist ik zeker dat ik aan het lijntje werd gehouden alleen voor financieel gewin."
- Gebruiker over datingapp Ourtime
In het algemeen vindt meer dan de helft dat de datingapps (betaald of onbetaald) niet aan de verwachtingen voldoen. Relatieplanet, Lexa, Parship en Ourtime springen er op een negatieve manier uit. Grindr en Bumble zijn de enige (veelgebruikte) datingapps waarbij een meerderheid aangeeft dat ze wél aan de verwachtingen voldoen, al geeft ook bij deze datingapps ruim een derde aan dat dit niet het geval is.
Er komen steeds meer betaalde extra's bij die net buiten het abonnement vallen- Deelnemer over het verdienmodel van datingapps
Verslaafd aan swipen
Bijna 40 procent noemt de app waar ze het meest ervaring mee hebben verslavend - los van het effect dat de app op henzelf heeft. Bumble en Grindr scoren hierbij het hoogst. Bij beide apps noemt een ruime helft de app “verslavend” en nog eens 1 op de 10 “erg verslavend”. Tinder en Happn volgen met tegen de 50 procent die de apps al dan niet “erg” verslavend noemen.
Dat swipen zorgt dat je blijft, nog een paar dan. Soms was ik zelfs aan het aftellen van 1 tot tien zodat ik kon stoppen- Gebruiker over het verslavende van swipen
Nepaccounts op datingapps
Maar liefst 80 procent vermoedt (de helft zegt het zelfs zeker te weten) dat ze weleens nepaccounts zijn tegengekomen. Dit komt bij alle apps voor, maar hierbij spant Grindr de kroon: slechts 5 procent van de ondervraagde gebruikers zegt géén nepaccounts tegen te komen. Mensen vermoeden dat deze accounts er zijn om mensen geld afhandig te maken, en om te zorgen dat mensen (betalend) lid blijven. Meerdere mensen geven aan dat ze melding maken van nepaccounts, maar dat daar niet tegen opgetreden wordt.
In de uitzending van maandag 31 maart gaat Radar op onderzoek uit naar het belang van de makers van datingapps:
Datingapps, wie profiteert echt?
Ook in 2022 deed Radar onderzoek naar online dating. Lees de cijfers hier:
Veel dickpics maar ook kans op echte liefde via online dating
Over het onderzoek naar datingapps
Het onderzoek naar de ervaringen met datingapps is tussen 18 en 31 maart 2025 ingevuld door 3645 mensen die hiervan gebruik hebben gemaakt. De grootste groep is lid van het Radar Panel, een groep van ruim 80.000 mensen verspreid over het land, die hun ervaringen delen over de meest uiteenlopende consumentenzaken. Ook uitgenodigd worden voor onze vragenlijsten? Doe (gratis) mee: meld je aan voor het Radar Panel