Hormoonverstorende stoffen in urine Kamerleden

hormoonverstoorders_uitslag_test_780.jpg

Iedereen in Nederland wordt constant blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. Wemos, de organisatie die pleit voor de bescherming van de volksgezondheid, liet de urine van vier Nederlandse parlementariërs testen op Bisfenol A (BPA) en ftalaten. Bij al deze Kamerleden werden BPA en schadelijke ftalaten gevonden.

Een aantal van de ftalaten in de urine van de vier politici staat op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), omdat ze een negatieve invloed hebben op de voortplanting.

Hard- en weekmakers

De hormoonverstorende stoffen worden in verschillende industrieën gebruikt om plastics hard te maken (Bisfenol) of juist zacht (weekmakers, oftewel ftalaten). De weekmakers zitten in bijvoorbeeld infuussets, katheters en handschoenen. Vanuit daar kunnen ze het lichaam in 'lekken'. Bisfenol vind je juist weer terug aan de binnenkant van drinkpakken en blikjes eten.

Aangekondigde maatregelen

In maart dit jaar presenteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een rapport dat bevestigt dat de stoffen schade kunnen toebrengen aan het immuunsysteem van jonge of nog ongeboren kinderen. Volgens het RIVM moeten de huidige normen omlaag. Minister Schippers kondigde destijds maatregelen aan. Ze beloofde voorlichting voor zwangere vrouwen en onderzoek naar alternatieven. Wemos wil dat de overheid die beloftes nu snel nakomt.

 Bekijk de gehele uitslag van de urinetest in de uitzending van Radar