Hormoonverstorende stoffen in urine Kamerleden

Het kan ernstige gezondheidsklachten opleveren, maar in Nederland is de hormoonverstorende stof Bisfenol A (BPA) nog niet verboden. Niet bij iedereen gaat er een belletje rinkelen bij deze naam, maar je komt er dagelijks mee in aanraking. Het zit in veel voedselverpakkingsmaterialen, verf, elektronica, speelgoed, maar ook in de inkt op je kassabon.

Vooral bij zwangere vrouwen en jonge kinderen, die nog in ontwikkeling zijn, is Bisfenol A gevaarlijk. Uroloog Gert Dohle van het Erasmus Medisch Centrum meldde afgelopen september dat deze stoffen onder meer ook kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Kamerleden ondergaan test

Wemos, de organisatie die pleit voor de bescherming van de volksgezondheid, deed bij verschillende Kamerleden een urinetest op hormoonverstorende stoffen: bij Anne-Marie Mineur (SP), Sjoera Dikkers (PvdA), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Marianne Thieme (PvdD). Bij iedereen werden BPA (Bisfenol A) en schadelijke ftalaten gevonden. Deze uitkomsten komen overeen met internationale studies die aantonen dat bijna iedereen deze stoffen in zijn lichaam heeft, aldus Wemos.

Bisfenol is de stof die plastic hard maakt, maar het zit ook aan de binnenkant van pakken drinken en blikjes eten. De hormoonverstorende stoffen belanden via de verpakkingen in ons voedsel. Daarnaast zijn er zijn weekmakers, oftewel ftalaten, die plastic juist zacht maken. Een bekende weekmaker, DEHP, is ook terug te vinden in de gezondheidszorg. Denk dan bijvoorbeeld aan infuussets, katheters en handschoenen. Deze bevatten chemische stoffen die 'lekken' en in het lichaam terecht kunnen komen. Kwetsbare groepen zoals pasgeborenen, maar ook nierdialysepatiënten worden veelvuldig en langdurig blootgesteld aan deze stoffen.

Beloftes vanuit de overheid

In maart kwam het RIVM met een rapport waarin wordt bevestigd dat deze stoffen het immuunsysteem van het ongeboren kind of jonge kinderen kunnen schaden en dat de huidige normen omlaag moeten. Minister Schippers kondigde maatregelen aan. Ze beloofde voorlichting voor zwangere vrouwen en onderzoek naar alternatieven. Wemos pleit ervoor dat de overheid de belofte om actie te ondernemen snel nakomt.

In Frankrijk is er sinds 2015 een verbod op Bisfenol A in voedselverpakkingsmateriaal. In Nederland heeft fabrikant Bonduelle sinds 2014 geen BPA meer hun verpakkingen verwerkt. Maar dit is een uitzondering en daarom willen Liesbeth van Tongeren van GroenLinks en Anne-Marie Mineur van de SP ook een verbod in Nederland. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren denkt juist dat als je het verbiedt, producenten creatiever worden in het zoeken van alternatieven.

Een aantal ziekenhuizen in Denemarken en Zweden werkt al een tijd met medische hulpmiddelen die PVC- (met daarin de stof DEHP) vrij zijn. Ook het Westfriesgasthuis in Hoorn heeft zelf initiatief genomen om het gebruik van chemische stoffen zoals Bisfenol en ftalaten te minderen.

Er is een aantal dingen die je kunt doen om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te verminderen. Bekijk het overzicht met 10 praktische tips.

Forumreacties

11
  • Door Radar

Hormoonverstorende stoffen zijn overal. In je bodylotion, in blikjes eten en drinken, en zelfs in kassabonnetjes. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid en bijvoorbeeld leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. De urine van een aantal Kamerleden is getest op BPA en schadelijke ftalaten, zoals deze verstorende stoffen ook wel worden genoemd. Radar confronteert ze met de testuitslag. http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/14-11-2016/hormoonverstorende-stoffen-in-urine-kamerleden/ Maandag 14 november 2016 in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door BL2

Echt, is dit serieus ?

  • Door sjohie

Echt, is dit serieus ?
Ze hadden ook Truus uit Schubbejeukveen kunnen nemen, of jij en ik, want deze stoffen komen bij iedereen voor in de urine, maar dit levert wat leukere tv op, en brengt de realiteit ook wat meer naar het pluche in Den Haag. Dit soort stoffen vormen een al langer, en groeiend, probleem in de hele waterketen, Door de massale adoptie van bijvoorbeeld de pil bij vrouwen, zie je die hormonen vele jaren later de voortplantingscyclus van vissen beïnvloeden, en ook bijvoorbeeld het actieve slib wat een rioolwaterzuivering draaiende houdt.