Hout nu ook aantrekkelijk voor oplichters

270922_houtoplichters.jpg

De laatste tijd komen bij onder meer de politie veel meldingen van oplichting binnen over het aankopen van hout. Ook Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het meldpunt van Omroep Max ontvangen er veel klachten over, meldt de politie die zegt in totaal al vijfhonderd aangiftes te hebben gekregen. Er zouden nu ruim zestig malafide webshops actief zijn.

Door de forse verhoging van de gasprijs stijgt ook de vraag naar houtpellets en haardhout. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden zogenaamd hout te koop aan, aldus de politie. Zo bestellen en betalen mensen online hout, maar krijgen dan niets geleverd. Ook particulieren komen soms hun verkoopbeloftes niet na. Sommige ondernemingen verkopen wel echt haardhout, maar hebben zelf geen website. Kwaadwillenden richten dan een website op met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout of pelletkorrels ‘aanbieden’, schetst de politie.

Opletten op slechte vertalingen

Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), adviseert onder meer goed te letten op slecht vertaalde teksten op sites en op het vermelden van niet bestaande houtsoorten (zoals 'gecomprimeerd logboek', 'verdichte nachtstammen' en 'lang houdbaar nachthout'). Van der Linden: 'Criminelen volgen de seizoenen en spelen in op de actualiteit. In de zomer proberen ze BBQ’s te slijten. Nu de koude dagen zijn aangebroken en de energieprijzen gestegen zijn, spelen ze in op die behoefte.'

Bron: ANP