Huis verkopen, maar er blijven wonen en maandelijks een uitkering ontvangen: is dat verstandig?
Radar ontvangt de laatste tijd vragen over partijen die huizen van senioren willen kopen. Je krijgt een maandelijkse uitkering en mag tot je dood blijven wonen in het huis. Klinkt misschien aantrekkelijk, maar is het verstandig om met zo’n partij in zee te gaan? We leggen het voor aan een hypotheekdeskundige.
Hoe werkt het precies?
Er zijn verschillende aanbieders van zogeheten sale-and-leaseback constructies. In de meeste gevallen verkoop je je huis aan een partij en vervolgens huur je de eigen woning terug. Maar er zijn ook partijen aan wie je geen huur of rente hoeft te betalen. De stappen:
Verkoop huis: Je verkoopt je woning aan een partij. Voorbeelden zijn Welvarend Wonen of Behouden huis.
Woonrecht vastleggen: Je legt vast dat je in het huis kan blijven wonen tot verhuizen of overlijden. De partij wordt daarna pas echt eigenaar van de woning.
Uitkering ontvangen: Je krijgt tot minstens je honderdste een uitkering. Deze hoogte hiervan wordt onder meer gebaseerd op de waarde van je woning en hoeveel hypotheek je nog moet afbetalen.
Verstandig? ‘Er zijn gunstigere manieren’
Het klinkt misschien aantrekkelijk, maar is het wel verstandig? “Het is alleen interessant voor een groep die echt niet anders kan”, zegt Thomas de Leeuw van hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl in gesprek met Radar. “Als je de mogelijkheid hebt je hypotheek te verhogen, of bereid bent om te verhuizen naar een kleinere woning zijn dat veel financieel gunstigere manieren om je overwaarde te verzilveren.”
Dat komt onder meer omdat je, als je je huis in zo’n constructie verkoopt, je niet meer profiteert van waardestijgingen. “Dat kan flink in de papieren lopen”, zegt De Leeuw. “Op websites van aanbieders wordt daar naar onze mening onvoldoende bij stilgestaan.”
Minder geld voor nabestaanden
Daarbij blijft er een stuk minder geld over voor nabestaanden. Wil je wel dat je nabestaanden iets krijgen, dan krijg jij maandelijks minder geld uitgekeerd.
Ook loopt de uitkering maar een beperkte tijd door. En wie binnen een paar jaar toch besluit te verhuizen, verliest extra veel geld.
Volgens Ikbenfrits.nl kun je er ook vanuit maatschappelijk oogpunt vraagtekens bij zetten. “Het kan de doorstroom van senioren naar kleine woningen tegengaan, wat potentieel het al heel schaarse aanbod nog verder verkleind”, aldus De Leeuw. “Daarnaast wordt de gecreëerde overwaarde niet overgebracht op de kinderen, zodat zij een betere kans op de woningmarkt krijgen, maar geïncasseerd door de leasebedrijven.”