Klimaatlabel woningen: wat is het? En wat betekent het voor het kopen van een huis?
De economische onderzoekers van Rabobank, ING en ABN Amro pleiten voor een klimaatlabel dat meer inzicht moet geven in de klimaatrisico’s van woningen. Wat betekent dit voor de waarde van je huis? En wordt het hierdoor nog moeilijker om een huis te kopen? Radar zoekt het uit.
Wat is het klimaatlabel?
De drie banken pleiten voor een klimaatlabel dat meer inzicht moet geven in de klimaatrisico’s voor jouw woning. Ester Barendregt, hoofdeconoom bij RaboResearch, vertelt: “Het moet één geautoriseerde bron worden waar je betrouwbare informatie voor een specifieke woning kunt krijgen.”
“Nu kun je bij veel diverse bronnen informatie krijgen over het huis, de straat of de wijk, maar je moet dit allemaal zelf bij elkaar zoeken en het is soms moeilijk te interpreteren. Het klimaatlabel moet alle klimaatrisico’s in één keer overzichtelijk maken.”
Waarom willen banken een klimaatlabel?
Klimaatverandering heeft invloed op de staat van je huis. Droogte, lage grondwaterstanden en bodemdaling kunnen bijvoorbeeld zorgen voor verrotte of verzakte funderingen. En klimaatverandering zal dit alleen maar verergeren. Vandaar dat de komende dertig jaar een miljoen huur- en koopwoningen een aanzienlijk risico lopen op funderingsschade.
Over deze funderingsproblemen denken maar weinig huiseigenaren na: 85 procent is zich hier niet van bewust, terwijl het behoorlijk veel geld kan kosten. Het vervangen van je fundering kost volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) gemiddeld zo’n 54.000 euro en kan oplopen tot 100.000 euro.
Ook van overstromingsgevaar zijn huiseigenaren zich niet goed bewust.Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt bijvoorbeeld dat mensen niet weten of ze in een risicogebied voor overstromingen wonen: 24 procent van de mensen denkt in een risicogebied te wonen, terwijl 54 procent dit in werkelijkheid doet. De schadebedragen kunnen hierbij heel hoog oplopen, terwijl je jouw woning er amper tegen kunt verzekeren.
Hoe zou het klimaatlabel moeten werken?
Het klimaatlabel moet ervoor zorgen dat de prijs die voor een woning gevraagd wordt, beter weerspiegelt wat die woning ook daadwerkelijk waard is. Het moet namelijk inzichtelijker maken wat er moet gebeuren om de woning klimaatbestendig te maken én hoeveel geld dat kost.
“Het label kan invloed hebben op de prijs van de woning, als het klimaatrisico anders is dan de markt hiervoor had ingeschat”, legt Barendregt uit. “Je gaat dan dus de juiste prijs voor het huis betalen.”
Op deze manier kan het klimaatlabel niet alleen de huizenprijzen beïnvloeden. Het heeft ook invloed op hoeveel geld je kunt lenen. “In Nederland zijn er strenge regels over hoeveel je kunt lenen”, legt Barendregt uit.
“Het hypotheekbedrag moet in verhouding zijn met de waarde van je woning. Als de woningwaarde daalt betekent dat in eerste instantie dus ook dat het bedrag dat je kunt lenen voor de koop van die woning daarop wordt aangepast. Maar er moet ook ruimte zijn om verbeteringen aan je huis, die de woningwaarde weer verhogen, te financieren.”
Wat betekent dit voor het kopen van een huis?
Het klimaatlabel is volgens Barendregt goed nieuws voor starters. “Juist voor deze groep is het belangrijk dat ze waar voor hun geld krijgen. Zij moeten namelijk nog instappen en nemen geen overwaarde mee.” Dankzij het klimaatlabel zouden zij dus niet te veel betalen voor een huis dat vervolgens tienduizenden euro’s aan funderings- of waterschade oploopt.
Vandaar dat het klimaatlabel ook belangrijk is voor mensen die minder te besteden hebben. “In het algemeen zien we dat mensen met minder financiële draagkracht eerder terechtkomen op kwetsbaardere plekken. Hierdoor moeten ze nu soms kosten maken die ze niet kunnen betalen.” Met het label is dit inzichtelijk en zijn ze erop voorbereid.
Wat betekent dit voor huizenbezitters?
Voor huizenbezitters is het een ander verhaal. Je woningwaarde zou namelijk kunnen dalen als je huis meer klimaatrisico’s heeft dan eerder ingeschat. De woningwaarde kan hierdoor lager uitvallen dan je hypotheek.
Toch is dit volgens Barendregt niet direct een probleem. “Dit zou vooral een probleem zijn voor mensen die weer willen verhuizen.” Zolang jij op dezelfde plek blijft wonen en je hypotheek kunt betalen, is er niet zoveel aan de hand.”
Bovendien zal dit volgens Barendregt relatief weinig voorkomen. “In Nederland zitten we nu in de prettige situatie dat er heel veel overwaarde is: gemiddeld meer dan 200.000 euro. Dit geldt vooral voor mensen die hun huis lang geleden gekocht hebben en ook echt niet voor iedereen, maar de groep waarbij een prijsdaling echt zorgt voor een lagere woningwaarde dan hypotheek is relatief klein.”