Schade door wateroverlast: ben je verzekerd?
Op verschillende plekken in het land kampen ze met wateroverlast. Ben je verzekerd als jouw kelder vol staat met water? Radar zoekt het uit.
Waterschade door regenval
Of waterschade verzekerd is, ligt aan hoe je verzekerd bent en aan de oorzaak van de schade. Vrijwel alle verzekeraars dekken in hun inboedel- en opstalverzekering schade door extreme regenval, sneeuw of hagel.
Het gaat dan wel om schade waar je zelf niks aan kunt doen. Heb jij bijvoorbeeld een raam open laten staan tijdens een hevige regenbui? Dan is de kans groot dat de schade niet vergoed wordt.
Dit wordt gedekt bij schade door regen
Schade aan je woning zelf valt onder je opstalverzekering. Denk aan schade aan je muren, vloer, plafond, dak of kelder. Heb je schade aan de spullen in je huis, zoals je meubels of televisie? Dan dien je een schadeclaim in bij je inboedelverzekering.
De meeste woonhuisverzekeringen dekken:
- Schade door regen die je woning binnenkomt via daken en dakgoten.
- Schade door neerslag die over drempels naar binnen stroomt in je huis, souterrain of kelder.
- Schade door het instorten van een plat dak.
Schade door overstromingen
Bij extreme regenval kunnen ook overstromingen ontstaan. De dekking hiervoor verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden wel schade door overstroming van lokale beekjes, kanalen, sloten of meren. Maar schade door het overstromen van rivieren is meestal niet gedekt.
Overstroomt een rivier? Dan kan de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) van toepassing worden verklaard. Je kunt dan in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de overheid om jou te helpen bij je geleden schade. Op basis van deze wet wordt echter nooit een volledige schadevergoeding toegekend.
Bronnen: Verbond van Verzekeraars, Consumentenbond