Je telefoon is in het water gevallen, wat nu?

010822_telefoonwater.jpg

Bij het aantrekken van je broek op het toilet hoor je opeens een ‘plons’ achter je. Oh nee, het zal toch niet? Jahoor, daar ligt je telefoon in het toilet te dobberen. Maar wat nu? Op het internet wemelt het van de tegenstrijdige adviezen. Radar zocht uit wat je het beste wél kunt doen.

Let op: er is een verschil tussen zout water en zoet water. Valt je telefoon niet in de wc, maar in zee of in het zwembad? Zout water kan zoutsporen achterlaten wanneer het opdroogt in je telefoon en dit kan voor kortsluiting zorgen. Hetzelfde geldt voor chloorwater en de sporen die chloor in je toestel achterlaat. Raadpleeg in dit geval liever direct een expert. 

Volg deze stappen wanneer je telefoon in (zoet) water valt:

1. Zet je telefoon uit
Om kortsluiting te voorkomen zet je het beste meteen je telefoon uit. Misschien overbodig, maar laadt je telefoon ook niet op. 

2. Haal je simkaart, SD-kaart en batterij uit je telefoon
Het water zal in de kleinste kiertjes proberen door te dringen, dus verstandig is om je telefoon zo ver mogelijk uit elkaar te halen zodat er zo goed mogelijk geventileerd kan worden. Ook als er nog een koptelefoon of iets anders is ingeplugd in de telefoon, haal je deze eruit. 

Let op: zit jouw batterij vast in je telefoon? Schroef dan geen dingen los, maar laat het gewoon zitten. Wanneer je een telefoon verder uit elkaar gaat halen dan de bedoeling is, loop je het risico je garantie te verliezen en ben je wellicht nog verder van huis. 

3. Droog je telefoon goed af
Nu je telefoon zo ver mogelijk uit elkaar gehaald is, kun je de aparte onderdelen zo goed mogelijk afdrogen met een stuk keukenpapier of een goed drogende theedoek. Dep het water zo zorgvuldig mogelijk weg, zonder te hard op je telefoon te drukken. 

4. Leg je telefoon in een bak met silicagel
Na het afdrogen, zul je vaak horen dat het goed is om je telefoon in een bak rijst te leggen. Maar, hoe goed werkt dit nu echt? De meningen zijn hier nog steeds over verdeeld, want hoewel verschillende experts zeggen dat de rijst niet voldoende opneemt, lijkt het in de praktijk toch redelijk vaak succes te geven. 

Toch biedt Radar je een beter alternatief: leg je telefoon niet in een bak met rijst, maar in een bak met silicagel. De bolletjes zullen het vocht beter absorberen dan droge rijstkorrels en zitten niet voor niets bij de elektronica die je koopt. 

5. Wacht liever iets te lang dan te kort
Nu je telefoon uit elkaar ligt de drogen, is het zaak om je telefoon echt even de tijd te geven. Wacht minimaal 24 uur en het liefst 48 uur, voordat je je telefoon weer aanzet. Sommige experts raden aan om zelfs 72 uur te wachten.  

6. Laat je telefoon repareren voor de waterschade
Gaat je telefoon nog steeds niet aan? Dan is het tijd om een expert in te schakelen. Veel telefoonreparateurs bieden voor een vrij kleine prijs een waterschadereparatie aan om je telefoon weer zo goed mogelijk op te drogen na een plons in het diepe. Wel zijn de eerste uren vaak cruciaal, dus wanneer je twijfelt over het natuurlijke droogproces is het verstandig om zo snel mogelijk een expert in te schakelen. 

Dit doe je beter niet met je drijfnatte telefoon

Probeer je telefoon vooral niet te drogen op een verwarming, in de zon, met behulp van een föhn of in de magnetron. De materialen in je telefoon kunnen door de hitte uitzetten en door met een föhn te blazen kun je het water alleen nog maar verder verspreiden. Daarnaast kun je door deze methodes ook roestvorming krijgen, wat de electronica van je telefoon kapot zal maken.

Hoe zit het met waterdichte telefoons?

De nieuwere modellen telefoons zouden waterdicht zijn, maar hoe ondoordringbaar voor vocht zijn deze apparaten echt? De waterdichtheid wordt uitgedrukt in de Ingress Protection Rating, ofwel IP-score. Eerder legde Radar al uit wat dit precies betekent voor jouw apparaat en hoeveel water jouw telefoon kan hebben.

Daarnaast zal de weerstand tegen water van je telefoon ook te maken hebben met de beschadigingen die je toestel in de loop van de tijd heeft opgelopen. Je telefoon botst nu eenmaal vaak ergens tegenaan of valt op de grond, waardoor deze ook beschadigingen oploopt die voor het blote oog misschien lastig te zien zijn maar die wel de waterdichtheid aantasten.