Laadt jouw telefoon niet meer goed op? Zo maak je de oplaadpoort schoon

oplaadpoort telefoon site.jpg

Laten we eerlijk zijn; jouw telefoon gaat overal mee naartoe. Naar de wc, naar de badkamer, naar feestjes, je neemt ‘m mee in bed en soms haal je 'm zelfs stiekem tijdens het eten uit je zak. Binnen de kortste keren zal je smartphone dan ook niet meer zo schoon zijn als hij was toen je hem net kocht. En het scherm heb je zo schoon gepoetst, maar hoe zit het met de oplaadpoort?

Wanneer deze vol stof of andere viezigheid zit, kan dit namelijk tot grotere problemen leiden. Blokkeert de viezigheid deze ingang, dan laadt je smartphone niet meer zo goed op. Aangezien we dat willen voorkomen, deelt Radar de beste tips om de oplaadpoort van je telefoon weer schoon te krijgen: 

1. Ga voorzichtig te werk

Een van de belangrijkste zaken van het schoonmaken van je oplaadpoort is om voorzichtig te werk te gaan. In de smalle ingang bevinden zich namelijk heel wat kwetsbare telefoononderdelen, die je gemakkelijk kunt beschadigen wanneer je met een scherp voorwerp aan de slag gaat. 

Zorg er dus voor dat je geen metaal gebruikt, zoals een paperclip, maar pak er liever een houten tandenstoker of satéprikker bij. 

2. Gebruik geen schoonmaakmiddel

Let erop dat je geen schoonmaakmiddel gebruikt in de ingang, omdat je hiermee de aansluiting juist kunt beschadigen. Een tandenstoker is vaak al voldoende om het vuil mee weg te poetsen. 

En merk je nu dat het hiermee toch niet lukt? Probeer dan een dun laagje plakband aan te brengen op de stoker, zodat het stof hieraan blijft kleven als je het in de oplaadpoort beweegt. 

3. Spuit de poort schoon met perslucht

Naast het gefriemel met een tandenstoker bestaan er ook wat meer geavanceerde trucjes. Zo kun je bij de meeste bouwwinkels een blik perslucht kopen, waarmee je in de poort kunt blazen om het vuil te elimineren. Aan dit blik zit een handig tuitje bevestigd, die je makkelijk in de poort steekt. 

Vervolgens laat je het blik een aantal keer in de poort blazen. Let erop dat je, terwijl je dit doet, het blik goed recht houdt. Doe je dit niet, dan kan bestaat de kans dat er vocht vrijkomt en je toestel beschadigt. Daarnaast is het slim om andere openingen, zoals de speakers, af te plakken omdat deze kapot kunnen gaan onder hoge druk. 

4. Blaas niet zelf

Eerlijk is eerlijk: dit hebben we allemaal weleens geprobeerd. Toch is het beter om niet in je oplaadpoort te blazen, omdat je hiermee ook speeksel of andere viezigheid de poort in kan brengen. Het is van belang dat er geen nattigheid in de poort komt, omdat de aansluiting hierdoor kapot kan gaan. 

Wanneer jouw oplaadpoort een verloren zaak is

Halen de bovenstaande tips niets uit of is er nu echt iets in jouw oplaadpoort terechtgekomen dat er met geen mogelijkheid uit te halen is? Dan zou een draadloze oplader nog een uitkomst kunnen bieden! Steeds meer smartphones ondersteunen deze manier van opladen, wat werkt door een oplaadmat aan de achterkant op je telefoon te plakken. 

En mocht dit voor jouw telefoon geen optie zijn, ga dan even na of je smartphone binnen de garantieperiode kapot is gegaan. In dat geval kan de winkel nog van hulp zijn en is je garantie al wel verlopen? Dan kun je het beste toch even langs een reparatiepunt.