background branding

Feit of fabel: is het nou echt slecht om je telefoon de hele nacht aan de oplader te hangen?

11012021 telefoon opladen.jpg

Veel mensen laten hun telefoon tijdens het slapen de hele nacht aan de oplader hangen, want ja... het is fijn én handig om de dag te beginnen met een volle batterij. Maar is dit eigenlijk wel goed voor je telefoon?

Volgens NU.nl is het 'overladen' van je telefoon vooral een 'hardnekkige fabel', omdat het vroeger wel klopte. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het precies zit met verschillende beweringen.

Nikkel-cadmiumbatterijen

Vroeger werd er namelijk gebruikgemaakt van nikkel-cadmiumbatterijen. Deze accu’s kunnen slijten bij te veel stroom. Tegenwoordig zit er in telefoons een lithium-ionbatterij, die daar beter tegen kan.

Batterij helemaal leeg laten lopen?

De nieuwswebsite ontkracht ook dat je je batterij helemaal leeg moet laten lopen voordat je deze weer oplaadt. 'Dit idee komt uit het nikkeltijdperk.' Het verschil tussen de huidige batterijen en oudere, is namelijk dat oude batterijen een geheugen opbouwen: ze onthouden dat ze niet helemaal zijn opgeladen, waardoor de maximale capaciteit omlaaggaat.

Telefoon wordt heet?

Een ander verschil is dat telefoons tegenwoordig zelf de stroomtoevoer afsluiten als ze volledig zijn opgeladen. Vervolgens nemen ze alleen een beetje energie op als de batterij weer onder de 100 procent komt.

Dit kan wel invloed hebben op de levensduur van je batterij, want hierdoor worden je batterij en telefoon warmer. Hoge of lage temperaturen zijn niet zo goed voor je accu, maar het opladen zal niet genoeg warmte creëren om schadelijk te zijn.

Wel wordt er aangeraden om je telefoon niet op een warme plek op te laden. Leg 'm dus niet onder je kussen of onder je deken als je slaapt en kies ook niet voor een plek waar de zon in de ochtend vol op kan schijnen.

Telefoon oververhit? Dit kun je doen!

Hoe zit het met brandgevaar?

Ook zal het niet snel gebeuren dat je telefoon 's nachts tijdens het opladen in brand vliegt. Maar het kan niet volledig worden uitgesloten onder bepaalde omstandigheden. De brandweer waarschuwt daarom voor de risico's bij het opladen van elektronica. Zo wordt er onder andere geadviseerd om originele producten, batterijen en opladers te gebruiken. Beschadigde kabels kunnen eveneens een gevaar vormen.

Bron: NU.nl