Wanneer heb je recht op garantie op je smartphone?

20191007_smartphonereparatie.jpg

Het kan je zomaar overkomen dat je smartphone kapotgaat. Je laat hem vallen of hij crasht bij een software-update. Als het niet jouw schuld is, kun je terug naar de winkel om garantie aan te vragen. Maar hoelang heb je precies garantie en wat als je zelf ook je toestel wat beschadigd hebt? Radar zet het op een rijtje.

Twee jaar recht op deugdelijk product

Volgens de wet mag je verwachten dat een product twee jaar lang 'deugdelijk' is. Ook al claimt een fabrikant dat je maar één jaar recht hebt op garantie, als je telefoon buiten jouw schuld om defect raakt, heb je alsnog recht op een gerepareerde telefoon.

Bewijslast bij garantie

Ook al heb je twee jaar recht op een deugdelijk product, is er wel een belangrijk verschil met of het toestel binnen zes maanden stukgaat of niet. Als er voor die tijd iets aan de telefoon stukgaat, ligt de bewijslast dat een defect wel of niet jouw schuld is bij de fabrikant. Na zes maanden ligt die bewijslast bij jou.

In de praktijk betekent dit dat je na zes maanden overgeleverd bent aan de garantievoorwaarden van de fabrikant. Als je telefoon al een tijdje een barst in het scherm had, maar hij deed het verder nog prima, en later gaat er een ongerelateerd onderdeel stuk, dan is het voor die tijd aan de fabrikant om te bewijzen dat het defect doordat jij het toestel verkeerd hebt gebruikt.

Na die zes maanden moet jij dat maar zien te bewijzen en heb je dus meer kans dat een winkel zegt dat je garantie vervalt door schade aan de telefoon.

Hoe lang heb ik garantie na reparatie?

Na reparatie begint je garantieperiode niet opnieuw. Als je je telefoon na anderhalf jaar laat repareren, heb je daarna nog maar een halfjaar garantie. Als je echter tegen die twee jaar aanzit en de telefoon gaat kort na reparatie opnieuw stuk, dan kun je in veel gevallen alsnog wel aanspraak maken op de garantie.

Je telefoon zelf (laten) repareren

Heb je bijvoorbeeld een gebroken scherm of een ander defect door schade zelf gerepareerd of laten doen door een derde partij, dan kan dit de garantievoorwaarden van de winkel schenden. Vooral na die eerste zes maanden is het dan lastiger om garantie te claimen als er iets anders kapotgaat.

Recht op een leentoestel

Winkels zijn verplicht om ervoor te zorgen dat een reparatie niet voor te veel overlast zorgt. Dit wordt vaak opgelost door tijdens de reparatie een leentoestel te verstrekken.

Bron: Consuwijzer / Consumentenbond