background branding

Huisartsen: gevolgen inflatie merkbaar tot in de spreekkamer

110822_huisartsensite.jpg

Huisartsen krijgen, doordat alles steeds maar duurder wordt, steeds vaker patiënten met gezondheidsklachten in de spreekkamer. Want door langdurige geldstress kunnen fysieke en mentale klachten ontstaan, erger worden of blijven bestaan. Dat schrijft het AD.

'Toenemende geldproblemen kunnen zeker ook leiden tot meer bezoek aan de huisarts', bevestigt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na berichten van meerdere huisartsen aan de krant dat zij in hun praktijk steeds vaker aanlopen tegen patiënten die worstelen met het dure leven.

Problematische schulden bij vele huishoudens

Een op de vijf Nederlandse huishoudens kampt met problematische schulden. 'Alle huisartsenpraktijken hebben er wel mee te maken, maar dat geldzorgen een factor zijn bij de medische problemen waarmee mensen zich melden, is niet altijd direct helder als een patiënt zich meldt in de spreekkamer', aldus een woordvoerder van de LHV.

Combinatie van meerdere factoren

Bij huisartsen zijn steeds meer verhalen bekend van mensen die zich schamen dat hun portemonnee het allemaal niet meer kan dragen. ,'Het is de combinatie van alles: de duurdere boodschappen, de hoge benzineprijs en de opgelopen energierekening. Ik wil niet weten wat ik te horen ga krijgen als ik elke patiënt op de man af zou vragen wat dat voor impact dat heeft op diens leven. De mensen raken er behoorlijk gestrest door.' Een andere huisarts, die anoniem wil blijven, spreekt over ‘het topje van de ijsberg’. 'Dit speelt onderhuids bij zoveel patiënten.'

Bron: AD