'Huishoudelijke apparaten met wifi makkelijk te hacken door slechte beveiliging'

huishoudelijke-apparaten-met-wifi-makkelijk-hacken-door-slechte-beveiliging-161117.jpg

De koelkast die de wasmachine hackt, waarna ze samen besluiten hoe ze de babyfoon moeten aanvallen. Dat is de toekomst volgens cyberbeveiliger Fortinet.

Dat hackers apparaten aanvallen is niet nieuw, en het gebeurt de laatste tijd op steeds grotere schaal. Steeds meer huishoudelijke apparaten zijn verbonden met internet en de beveiliging ervan is meestal heel zwak. Als hackers zulke apparaten overnemen, kunnen ze daarmee een leger vormen, een zogeheten botnet. Dat kan op commando een cyberaanval uitvoeren. Zo werd het internet in de Verenigde Staten vorig jaar grotendeels platgelegd door een gecoördineerde aanval met miljoenen gekaapte printers, babyfoons en bewakingscamera's.

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen apparaten in huis die werken met behulp van wifi. Deze  apparaten kunnen met elkaar praten. Dit noem je ook wel een smarthome.Wat is een smarthome?

'Nu zijn ze nog vrij dom, maar straks vormen ze een slim en sterk leger'

Zulke botnets zijn nu echter nog vrij dom. De gekaapte apparaten, zogeheten zombies, kunnen alleen doen wat hun bevelhebber ze opdraagt, op het moment dat iemand ergens op een knop drukt. Fortinet voorspelt dat de botnets straks plaatsmaken voor hivenets. Daarin praten de gekaapte apparaten met elkaar, beslissen ze zelf wat hun volgende stap wordt en kunnen ze zelf nieuwe apparaten ronselen. Samen vormen ze een veel slimmer en sterker leger. 'Dat maakt aanvallen op een ongekende schaal mogelijk', aldus Fortinet.

Programma's om systemen te kraken worden steeds slimmer

Niet alleen de gekaapte apparaten worden slimmer, ook de programmaatjes om systemen mee te kraken. Volgens Fortinet kunnen die straks zelf volautomatisch doelen vinden, kwetsbaarheden zoeken, aanvallen uitvoeren en nieuwe manieren bedenken om aan te vallen, zonder dat er nog een mens aan te pas komt.

'Gijzelsoftware blijft groeien'

Fortinet verwacht ook dat gijzelsoftware blijft groeien. De makers gebruiken zulke ransomware om computersystemen te vergrendelen. Vervolgens eisen ze losgeld. De eerste aanvallen waren gericht tegen individuele computers. Daarna legden ze complete bedrijven plat, zoals vorig jaar bij een containerterminal in Rotterdam. Fortinet denkt dat de aanvallen de komende jaren nog een stap verder gaan: het volgende doelwit is de cloud. Daar gaan vele tientallen miljarden euro's in om, en dat neemt snel toe. Met een succesvolle aanval op een cloud kunnen de daders in één klap heel veel bedrijven tegelijk treffen en veel schade aanrichten.

Bron: ANP