Kabinet wil richtlijnen voor beveiliging slimme apparaten

slimme-apparaten-makkelijk-te-hacken-161017.jpg

Het nieuwe kabinet wil dat er richtlijnen komen voor de beveiliging van slimme apparaten zoals automatische camera’s, radiatoren of verlichting. Zo meldt de NOS.

Vaak blijkt dat slimme apparaten te hacken zijn. Dat bleek laatst nog toen een consument een 'slimme' beveiligingscamera bij de Action had gekocht die uit zichzelf begon te bewegen en praten.

Slimme pop?

Ook vorig jaar deed zich een incident voor met een slimme kinderpop genaamd: 'My Friend Cayla'. Kinderen konden praten met deze pop. De gesprekken die kinderen met de pop voerden konden worden afgeluisterd. Het enige wat hiervoor nodig was, was een telefoon met bluetooth die in de buurt van de pop was.Wat zijn slimme apparaten precies en hoe veilig zijn ze?

Beveiligingsupdates installeren

De Consumentenbond is blij met het plan om fabrikanten aansprakelijk te stellen voor onveilige apparaten, maar consumenten hebben wel de eigen verantwoordelijkheid om beveiligingsupdates te blijven installeren, aldus de Consumentenbond.

Europese maatregelen

Nog niet bekend is hoe de maatregelen van het kabinet er precies uit gaan zien. In een document van D66-kamerlid Kees Verhoeven, waar de maatregelen in het regeerakkoord op gebaseerd zijn, wordt volgens de NOS gesproken over Europese maatregelen.

In het document schrijft het D66-kamerlid dat als apparaten niet voldoen aan Europese regelgeving ze van de markt gehouden moeten worden. Maar voordat dit zover is, kan er een keurmerk ontwikkeld worden waaraan consumenten veilige apparaten kunnen herkennen.

Het is nog niet bekend of het kabinet het idee voor een keurmerk gaat doorvoeren. Volgens D66 wordt het document grotendeels overgenomen, aldus de NOS.

Bron: NOS