background branding

Huizen bevingsgebied lastig te verkopen

csm_scheur_huis_aardbeving_schade_780_aa0656cc7f.jpg

Huizen in het 'aardbevingsgebied' in Groningen worden maar moeizaam verkocht. In vergelijking met andere gebieden in de provincie staan meer woningen te koop en ze staan ook langer te koop.

Gemiddeld stonden te koop staande woningen eind vorig jaar 540 dagen te koop in het bevingsgebied, tegen zo'n 430 dagen in een vergelijkbaar gebied in de provincie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Aardbevingsgebied

Het bureau deed eerder al onderzoek tot en met het tweede kwartaal van 2015. Nu is gekeken naar de periode tot en met 31 december. Met uitzondering van de verkoopprijzen, waar het verschil niet zo groot is, ontwikkelen andere onderzochte indicatoren zich minder in het aardbevingsgebied dan in het andere gebied, het zogenoemde referentiegebied. Dat was in de eerste twee kwartalen van 2015 nog minder goed zichtbaar.

92 procent vraagprijs

Wie zijn huis in het vierde kwartaal van 2015 in het bevingsgebied wist te verkopen, moest gemiddeld ruim 50 dagen langer op een koper wachten dan iemand die zijn huis in het referentiegebied verkocht. Voor de aardbeving bij Huizinge in 2012 (de grootste beving tot nu toe), was dat juist andersom. Huizenverkopers moeten in het bevingsgebied wat prijs betreft ook meer water bij de wijn doen om tot overeenstemming te komen. Woningen in het aardbevingsgebied werden eind vorig jaar gemiddeld voor 92 procent van de vraagprijs verkocht. In het vergelijkingsgebied was dat 94 procent.