Huizenprijzen opnieuw gestegen

De huizenprijzen zijn in juni met 2,2 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag bekend.

Het is de derde maand op rij dat de prijzen stijgen op jaarbasis. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen de prijzen met gemiddeld 1,2 procent.

In de meeste provincies werden koopwoningen volgens het statistiekbureau duurder. Alleen in Drenthe, Zeeland en Groningen waren koophuizen goedkoper dan een jaar eerder. In Noord-Holland was de prijsstijging met 2,3 procent het grootst. In de grote steden stegen de prijzen veel harder dan gemiddeld. Zo werden woningen in Rotterdam ruim 4 procent duurder in vergelijking met vorig jaar, in Amsterdam 3,5 procent en in Utrecht 3,1 procent. Alleen Den Haag bleef wat achter met een plus van 1,6 procent.

Het gemiddeld prijsniveau van koopwoningen ligt nu ongeveer even hoog als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,7 procent.

Het Kadaster maakte vorige week al bekend dat de huizenverkoop vorige maand opnieuw hard was gegroeid, met bijna 57 procent tot 11.328. In de eerste helft van dit jaar legde het Kadaster 39,5 procent meer verkopen vast dan een jaar eerder. In die periode werden 63.037 woningen verkocht.

Bron: ANP