background branding

Huizenprijs stijgt in sterkste tempo in jaren

huis_01.jpg

Bestaande koopwoningen waren in september in Nederland gemiddeld 3,5 procent duurder dan een jaar eerder.

Daarmee ging de huizenprijs vorige maand in het sterkste tempo sinds april 2008 omhoog. Dat maakte het Kadaster maandag bekend.

Dal

De woningprijzen bereikten in juni 2013 het dal en gaan sindsdien weer omhoog. Koopwoningen zijn daardoor nu in doorsnee 6,6 procent duurder dan in juni 2013. Huizen zijn gemiddeld echter nog altijd ruim 16 procent goedkoper dan in augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt zijn piek bereikte.

Gemiddelde huizenprijs

De gemiddelde huizenprijs ligt nu op het niveau van het eerste kwartaal van 2004.Update 19 oktober, 10:53 uur: Woningprijzen provincies

Afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen het hardst in Amsterdam, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In de hoofdstad werden huizen bijna 10 procent duurder ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.

Ook in de andere drie grote steden (Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en in elf provincies lagen de prijzen van bestaande koopwoningen hoger dan een jaar eerder. Alleen in Zeeland gingen de prijzen licht omlaag.

Net als in de voorgaande vijf kwartalen werden alle woningtypen duurder. Met ruim 4 procent was de prijsstijging het grootst bij appartementen en hoekwoningen. Vrijstaande woningen stegen het minst in prijs.

Bron: ANP / Het Kadaster