background branding

Huurprijzen in de vrije sector mogen met maximaal 3,3 procent stijgen in 2022

08122021Huurprijs.jpg

De huren in de vrije sector mogen vanaf het nieuwe jaar met maximaal 3,3 procent verhoogd worden. De maximale huurstijging voor duurdere huurwoningen is wettelijk vastgelegd, en hangt af van de inflatie, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mensen die in een sociale huurwoning wonen, krijgen niet met een verhoging te maken. Die zijn tot half 2022 bevroren.

De maximale huurverhoging is gelijk aan de inflatie plus 1 procentpunt. Dat komt dit jaar neer op 3,3 procent, volgt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt daarbij dat een deel van de huurders in het huurcontract een hogere verhoging heeft staan. Die mag niet in rekening gebracht worden. Lager mag wel.

Eenmalig huurverlaging aanvragen

In 2021 konden mensen die in een sociale huurwoning wonen maar te veel huur betalen voor hun inkomen eenmalig huurverlaging aanvragen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren had verwacht dat maximaal 260.000 mensen hiervan gebruik zouden maken, maar dat bleken er in de praktijk zo'n 100.000 minder te zijn. Sommige mensen zijn goedkoper gaan huren of meer gaan verdienen. Anderen hebben bewust geen gebruik gemaakt van de regeling, of wisten niet dat de mogelijkheid bestond.

Bron: ANP