Huurtoeslag bij overlijden partner
Uw partner is overleden en u krijgt over dat jaar een bericht dat er teveel huurtoeslag is ontvangen: u moet een fors bedrag terugbetalen. En dat terwijl u in inkomen achteruit bent gegaan. Het lijkt onredelijk, maar toch komt het vaak voor.
De Belastingdienst kan namelijk niet anders dan het inkomen van de overleden persoon herleiden naar een jaarinkomen, zo staat dat in de wet. Daardoor ontstaat er een toetsingsinkomen dat veel hoger is dan het werkelijk genoten inkomen. En dan vindt de Belastingdienst dat er teveel huurtoeslag is ontvangen en moeten de achtergebleven partner dus een bedrag terugbetalen.
Mensen die hiermee te maken krijgen, kunnen een beroep doen op de zogenaamde 10-procent regeling. Door die regeling toe te passen gaat de Belastingdienst op een andere manier naar het inkomen kijken. Je moet daar als consument zelf om vragen en heel weinig mensen weten dat deze regeling bestaat. Mensen moeten dan binnen zes weken na ontvangst van de aanslag een bezwaarschrift indienen en daarin aangeven dat ze een beroep willen doen op deze regeling.
Paulus Jansen, Tweede-Kamerlid voor de SP, gaat een voorstel indienen om de wet te wijzigen zodat weduwen of weduwnaars niet geconfronteerd worden met een onterechte terugvordering.
Lees voor een uitgebreide uitleg het achtergrondartikel.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
25Als je partner komt te overlijden kan het zijn dat je onterecht geconfronteerd wordt met een verlaging van de huurtoeslag. Mensen krijgen dan na een jaar bericht dat ze flinke bedragen aan huurtoeslag moeten terugbetalen. Radar belicht twee voorbeelden van weduwen die ieder ruim 800 euro moeten terugbetalen en dat terwijl ze in inkomen achteruit zijn gegaan na het overlijden van hun man. Wij leggen uit hoe het kan dat deze onredelijke beslissing genomen wordt en zoekt naar een oplossing. Maandag 28 maart in Radar, 20.30 uur op Nederland 1
Het zou netjes zijn als de woningbouwvereninging een woonconsulent na bv een maand na het overlijden van de partner langs sturen om de weduwe op de hoogte te stellen over alle veranderingen ..
Ik heb in de afgelopen tijd tot 2 keer toe dit meegemaakt bij kennissen. Ik vind dat de belastingdienst hier een kwalijke rol speelt. De toeslagen afdeling verschuilt zich achter de club van IB en andersom. Ondertussen begrijp ik precies waar de fout zit. Bij de afdeling toeslagen gaat men een fictief inkomen vaststellen van de overleden partner door het inkomen tot moment van overlijden te herrekenen naar een jaarinkomen. Indien de partner in november/december komt te overlijden is er niet veel aan de hand. In de beide gevallen van mij ging het om een overlijden per mei. In beide gevallen ging het om een terugbetaling van 800,00. Na veel gedoe is dit in het ene geval (overlijden in 200😎 begin 2011 teruggebracht naar 300,00. Het is maar betaald, maar ik heb er geen goed gevoel over. Het 2e geval loopt nog. Cruciaal in deze gevallen is dat de overblijvende partner een beroep doet op de zgn 10% regel. Ik hoop dat de belastingdienst (of het nu de toeslagen afdeling dan wel de IB afdeling is) maatregelen neemt dat deze mensen (in de meeste gevallen gaat het om ouderen) in de toekomst hier geen last meer van hebben. Als je al op het idee komt om bezwaar aan te tekenen, beginnen de problemen pas. Want dan wordt je overspoeld met correspondentie. Een leek begrijp daar niets meer van.