Hypotheek afsluiten met een studieschuld? Dit verandert er voor jou

Per 1 januari 2024 veranderen de regels rondom het afsluiten van een hypotheek met een studieschuld, je kunt in de meeste gevallen een hogere hypotheek afsluiten. Wat betekent dat voor jou en op welke manier telt jouw studieschuld mee in het verkrijgen van een hypotheek?
Wanneer moet je je studieschuld gaan afbetalen?
Na het aflopen van de aflosvrije periode, beter bekend als de aanloopfase, moet je maandelijks een bedrag van je studieschuld gaan terugbetalen. Dit bedrag wordt meegenomen in de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten.
Om de impact van je studielening op het afsluiten van je hypotheek te bepalen, wordt ook meegenomen onder welk leenstelsel je valt. Diegenen die voor 1 september 2015 zijn begonnen met studeren, vallen onder het oude stelsel. De betaalperiode daarvan is vijftien jaar. Ben je na deze datum begonnen met studeren? Dan val je onder het nieuwe stelsel met een betaalperiode van 35 jaar.
Wat gaat er voor jou veranderen?
Op dit moment gaat een hypotheekverstrekker uit van je oorspronkelijke studieschuld. Hierbij maakt het niet uit hoeveel je al hebt afbetaald. Wel kun je bij de meeste verstrekkers meer gaan lenen na aflossing.
Na de nieuwe leennormen, die ingaan vanaf 1 januari 2024, wordt er bij het afsluiten van je hypotheek rekening gehouden met de actuele stand van je studieschuld. Zo wordt extra aflossing meegenomen in het bepalen van je maximale hypotheek. Dit zou voor meer ruimte moeten zorgen in de zoektocht naar een woning voor starters.
Moet je je studieschuld doorgeven?
Om de hoogte van je hypotheek te berekenen, moeten hypotheekverstrekkers vragen naar de vaste lasten van je studieschuld. Zij doen dit door de hoogte van je schuld op te vragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je bent niet verplicht hier toestemming voor te geven, al stellen verstrekkers dit wel als een vereiste om je een hypotheek te verstrekken. Jouw studielening is niet BKR-geregistreerd, daarom moet je toestemming geven dit op te vragen aan DUO.
Waarom heeft een studielening eigenlijk invloed op de hoogte van je maximale hypotheek? Om de maximale hoogte van je hypotheek te bepalen wordt er rekening gehouden met je vaste lasten. Het afbetalen van de studielening valt onder een van deze lasten. Verzwijg je je studieschuld? Dan kan je worden aangemerkt als fraudeur.
Heeft de hoogte van de rente op je studielening invloed op je maximale hypotheekhoogte?
Als je onder het nieuwe stelsel studielening valt en je 0,46 procent rente betaalt over je studieschuld, rekenen kredietverstrekkers een percentage van 0.35 procent over je oorspronkelijke studieschuld als vaste maandlast. Dit percentage is altijd hetzelfde zolang het rentepercentage over je studieschuld onder de één procent zit.
Wanneer het rentepercentage boven deze grens uitkomt van één procent, rekenen verstrekkers een percentage van 0,75 procent zoals bij het rentepercentage van 1,78 procent.
Radar besteedt in de uitzending van 6 november 2023 opnieuw aandacht aan de studieschuld. Hanteert DUO dezelfde regels als banken voor het verstrekken van een lening? Bekijk het hier.
Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond