Hypotheekrente kan veel lager

Ondanks de lage rentestand verdienen banken nog steeds fors aan hypotheken, blijkt uit onderzoek van de Geldgids. De gemiddelde brutomarge voor een hypotheek met NHG staat begin juni 2014 op 2,1 procent. De rente voor een tophypotheek bedraagt zelfs 2,9 procent.

De Consumentenbond roept de politiek op om met de aanbevelingen voor de Nederlandse banken van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan de slag te gaan. Met als doel dat consumenten een scherpere hypotheekrente krijgen.

'Wij roepen de politiek op om snel met de aanbevelingen van de ACM aan de slag te gaan. Van consumenten horen wij graag via de poll op onze website wat zij vinden van de huidige rentetarieven.', aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

De gemiddelde brutomarge bij de onderzochte banken lag medio 2008 nog op 1,4 procent. Deze marge liep in de loop van 2012 op naar 3 procent. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat banken de risico's steeds meer bij de klant leggen. De gemiddelde marge van een tophypotheek is gestegen van 1,73 in 2008 naar maar liefst 2,94 procent begin juni 2014.

Bron: De Consumentenbond