background branding

'Iedere dag datalek in ziekenhuis'

ziekenhuislek.jpg

Sinds begin dit jaar hebben Nederlandse ziekenhuizen 304 keer melding gemaakt van het verlies van privacygevoelige informatie. Dat komt neer op ongeveer een datalek per dag. Dat schrijft Trouw donderdag op basis van cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Details over de aard van de meldingen geeft de AP niet, maar volgens de privacywaakhond gaat het in veel gevallen persoonlijke fouten en het versturen van gegevens over onbeveiligde verbindingen. In totaal kreeg de AP sinds 1 januari 4700 meldingen, waarvan bijna een kwart uit de zorgsector.

Wake-upcal ziekenhuizen

Patiëntenorganisatie NPCF noemt de datalekken kwalijk. 'En zeker als het komt door slordigheden. Voor ziekenhuizen is dit een wake-upcall om zorgvuldig om te gaan met patiëntgegevens', zegt een woordvoerder. Relatief gezien zijn 300 datalekken op de miljoenen medische handelingen die jaarlijks worden verricht niet veel. 'Maar jouw gegevens zullen er maar net tussen zitten. Ieder lek is er een te veel', stelt de zegsman.

PvdA stelt vragen

De Partij van de Arbeid heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Ze wil onder meer weten of er patiëntgegevens zijn gelekt en of de Autoriteit Persoonsgegevens boetes heeft uitgedeeld wegens het niet tijdig melden van de lekken.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw