Laptop met gemeentelijke gegevens gestolen

laptopgestolen.jpg

Gegevens van inwoners van zeker acht Limburgse gemeenten en die van Zutphen en Noordenveld liggen mogelijk op straat. Ze staan vermoedelijk op een vorige week woensdag gestolen laptop.

De laptop is van een medewerker van een bedrijf dat voor gemeenten de onroerendezaakbelasting regelt. Op het apparaat staan namen, adressen, geboortedata, burgerservicenummers en bedrijfsgegevens. Met een burgerservicenummer en persoonsgegevens kan iemand bijvoorbeeld ten onrechte toeslagen aanvragen.In Limburg gaat het om Venray, Beek, Meerssen, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Stein en Venlo, meldde maandag het bureau Belastingsamenwerkingen Gemeenten en Waterschappen Limburg in Roermond.

Beveiliging niet optimaal

De eigenaar van de laptop kan niet garanderen dat alle lijsten met gegevens zijn gewist. Omdat het bedrijf voor meer gemeenten werkt, zijn mogelijk nog meer plaatsen getroffen, aldus de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD). De dienst en de gemeenten willen niet zeggen om welk bedrijf het gaat of wat dat bedrijf precies voor gemeenten doet.

Volgens de Drentse gemeente Noordenveld heeft het bedrijf toegegeven dat de beveiliging van de gegevens op de laptop niet optimaal was. Na de diefstal hebben specialisten onderzocht wat er precies op de computer stond, maar dat had geen resultaat.

Speciaal telefoonnummer geopend voor vragen

De gemeenten hebben een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen met vragen over de gegevensdiefstal. Er is aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens. Zutphen werkt sinds dit jaar niet meer met het betrokken bedrijf en is in verlegenheid gebracht dat persoonsgegevens op een laptop van dat bedrijf zijn achtergebleven.

Het Limburgse BsGW werkt sinds 2014 niet meer met het bedrijf. Mensen die denken getroffen te zijn door het datalek kunnen met het bureau contact opnemen.

Bron: ANP