background branding

Iedereen aan de voedingssupplementen, wat zijn de ervaringen?

onderzoek-voedingssupplementen_2020-ervaring_780.jpg

Voedingssupplementen worden door veel mensen gebruikt, om uiteenlopende redenen. Van de ruim 20.000 respondenten die onze vragenlijst invulden, overwegend leden van het Radar Testpanel, dus niet een groep die hier speciaal op geselecteerd is, heeft twee derde weleens voedingssupplementen gebruikt. Meer dan de helft (56%) doet dat op het moment van invullen.

Een groep van 13 procent heeft eerder supplementen gebruikt, maar is inmiddels gestopt. Ongeveer 1 op de 5 gebruikte de supplementen alleen voor een specifieke periode, bijvoorbeeld een tijdelijk dieet of een zwangerschap. Het vaakst (meldt 43%) zijn mensen echter gestopt omdat ze geen effect merkten. 28 procent vond het te duur. 6 procent stopte omdat ze last kregen van bijwerkingen.

Lees ook ons onderzoek naar te hoge doseringen vitamine B6:

Gezondheidsklachten door vitamine B6

Betere gezondheid, hogere weerstand

De meeste mensen (69%) gebruik(t)en voedingssupplementen om hun gezondheid te verbeteren en de weerstand te verhogen. Ruim een derde (36%) geeft aan dat zij er (eventuele) tekorten in voeding mee opvangen, bijvoorbeeld in verband met een specifiek dieet. Nog eens een kwart (26%) wil er ouderdomsklachten mee tegengaan. 12 procent gebruikt de supplementen vanwege een ziekte. Een even grote groep doet het voor spierbehoud, en 3 procent juist om spiermassa te kweken, als een aanvulling op sport. Ook beter slapen (8%), rust en afvallen (beide 4%) worden genoemd.

Twee op de drie gebruik(t)en de voedingssupplementen jarenlang. De grootste groep is ermee begonnen uit eigen inzicht (36%) of doordat ze erover gehoord of gelezen hebben (32%). 31 procent kreeg het geadviseerd door een arts. 5 procent is via een reclame op het idee gekomen.

Darmklachten en misselijkheid

De meerderheid weet zeker (38%) of vermoedt (32%) dat zij baat hebben bij het gebruik van de supplementen. 14 procent denkt van niet, nog eens 16 procent heeft geen idee. 7 procent van de supplementgebruikers heeft weleens gezondheidsklachten ervaren waarvan zij vermoeden (4%) of zeker weten (3%) dat dit door het slikken van het voedingssupplement komt. De klachten lopen sterk uiteen: darmklachten (29%) en misselijkheid (20%) worden het meest genoemd. 17 procent heeft last gekregen van tintelingen in armen of benen, 16 procent noemt een onrustig op opgejaagd gevoeld. 15 procent meldt hoofdpijn, 14 procent vermoeidheid, 13 procent hartkloppingen. Ook slaapproblemen, duizeligheid, allergische reacties en zenuwpijn worden genoemd.

Vitaminen per abonnement

Veruit de grootste groep (87%) gebruikt(e) de supplementen op dagelijkse basis, nog eens 1 op de 10 doet dat meerdere dagen per week. Het meest gebruikte supplement is vitamine D, door 47 procent van de ondervraagden. Op de tweede plek staan de multivitaminen en mineralen (44%) en op de derde magnesium (40%). Een kleine groep van 4 procent (goed voor ruim 570 mensen) verkrijgt de supplementen via een abonnement.

In de uitzending van maandag 23 november 2020 gaat Radar dieper in op het vitamineabonnement van VitaePro, waar op dit moment veel reclame voor wordt gemaakt. Wat is dit precies voor product? Heb je deze aanvulling echt nodig, hoe gezond het is en staan prijs en kwaliteit wel in verhouding?

Meer over VitaePro in de uitzending van Radar 

Over het onderzoek naar voedingssupplementen

De vragenlijst over voedingssupplementen werd tussen 28 juli en 1 oktober 2020 ingevuld door 20.406 mensen. De meeste deelnemers zijn leden van het Radar Testpanel, een groep van ruim 70.000 mensen verspreid over Nederland. Wil je ook meedoen aan onze onderzoeken? Geef je (gratis) op via de intake-enquête.