‘Ik ben allergisch voor walnoten, maar alleen als ik erna ga sporten’

26052022-allergie.jpg

Met je sporttas in de ene hand en je linkerschoen in de andere ren je ‘s ochtendsvroeg de deur uit. Onderweg naar de sportschool neem je als pre-workout snack een handje walnoten en daar aangekomen spring je gelijk op de crosstrainer. Vijf minuten in je workout krijg je het steeds benauwder en je voelt een uitslag in je nek opkomen. Dat lijkt wel een allergische reactie, maar waar komt dat dan vandaan? Je bent toch zeker niet allergisch voor sporten?

Slecht nieuws (of goed nieuws voor de bankzitters): een sportallergie bestaat. Onder de noemer inspanningsafhankelijke anafylaxie (EIA) treft de allergie zo’n 50 op de 100.000 mensen. 

Hoe ontstaat het?

De allergische reactie ontstaat door een combinatie van factoren, waarin voeding een grote rol speelt, schrijft de Stichting Voedselallergie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je altijd al noten hebt kunnen eten zonder problemen, maar op het moment dat je na het eten van die noten gaat sporten, je je ineens hondsberoerd voelt. 

Omdat je bloed door de inspanning sneller door je aderen stroomt, kan dit een zogenaamde anafylactische (allergische) reactie versnellen. Deze combinatie van voeding en inspanning wordt ook wel voedselafhankelijke inspanningsgeïnduceerde anafylaxie (FDEIA) genoemd. 

Symptomen verschillen per geval

De klachten, die optreden als je binnen vier uur na het eten van een zogenaamd ‘triggerfood’ intensief gaat bewegen, variëren van persoon tot persoon. Zo kan het bij de één alleen voor een rode huid zorgen, maar voor de ander leiden tot een spoedopname in het ziekenhuis, omdat de keel te dik opgezwollen is. Voorbeelden van triggerfoods zijn tarwe, tomaat, selderij, schelp- en schaaldieren en maïs.

Hoe zwaar de allergische reactie is, verschilt niet alleen tussen mensen, maar ook nog eens tussen omstandigheden. Zo kan alcohol- of medicijngebruik de allergische reactie verergeren. Ook vermoeden onderzoekers dat de omgevingstemperatuur, de allergische aanleg, de weerstand, de doorlaatbaarheid van de darm en hormonen invloed hebben op de heftigheid van de symptomen. Sommige vrouwen hebben alleen maar last van de allergie als ze ongesteld zijn vanwege de hogere oestrogeenwaarde in hun bloed.

Stofzuigallergie

Ook de oorzaak van de reactie kan verschillen. Bij de één treden de symptomen op bij een stevige HIIT-workout en bij de ander komen ze al naar boven bij de wekelijkse schoonmaak. Zo kan je dus daadwerkelijk allergisch zijn voor stofzuigen. Goed excuus om dat taakje volgende keer door te schuiven naar een ander.

Wat kun je eraan doen?

Omdat een relatief kleine groep last heeft van de allergie, is er nog niet heel veel over bekend. Een specifieke behandeling is er niet, al kun je wel anti-allergietabletten innemen. Ook kun je bepaalde voedingsmiddelen vermijden wanneer je weet dat je binnen vier tot zes uur gaat bewegen. 

Bron: Stichting Voedselallergie, EenVandaag