Ik heb groene stroom uit Nederland, waarom gaat mijn energierekening omhoog?

De elektriciteitsprijzen zijn flink omhoog gegaan. Niet alleen mensen met ‘grijze’ stroom betalen flink meer, maar ook degenen die Nederlandse, groene stroom krijgen. Hoe kan dit? Wind en zon zijn toch niet ineens duurder geworden?

Dezelfde stroom

Allereerst krijgt iedereen in Nederland dezelfde stroom uit zijn stopcontact, ongeacht of je een contract voor grijze of groene stroom hebt. Het verschil zit hem in de certificaten. Een Garanties van Oorsprong (GvO) bewijst dat energie uit een hernieuwbare bron afkomstig is. 1 GvO bewijst dat er 1 jaar lang 1000 kWh duurzame energie is opgewekt. Wanneer je een contract hebt voor honderd procent Nederlandse zon- en windenergie, betekent dit dus dat er namens jou duurzame energie wordt opgewekt. 

Korte- en langetermijncontracten

Energie wordt verhandeld op verschillende energiebeurzen. De energiemaatschappij koopt deze beurzen in. Dat kan op de lange termijn, maar ook steeds vaker op de korte termijn. Dit zijn de zogeheten ‘spotmarkten’.

Laatste toevoeging aan energiemix bepaalt de prijs

Op de European Power Exchange (EPEX) wordt energie verhandeld voor de komende dag. Voor ieder uur wordt er gekeken naar het vraag en aanbod. Vervolgens wordt er gekeken waar deze stroom vandaan komt. Wanneer de zon flink schijnt op een zondagmiddag kan de stroomprijs zelfs onder de 0 euro komen. 

Maar als de zon niet schijnt, moet de energiemix bijgevuld worden door een andere bron. Het laatste stukje van deze mix is vaak gas, deze centrales zijn gemakkelijk aan en uit te zetten. Maar dat laatste stukje bepaalt ook de prijs.

Stel 80 procent van onze energievraag kan geleverd worden door windparken voor 35 euro per megawattuur en 20 procent wordt geleverd door gascentrales voor 350 euro per megawattuur. Dan krijgen zowel de windparken als gascentrales 350 euro per megawattuur.

Onduidelijkheid over contracten

De contracten van energiecoöperaties en -leveranciers zijn niet openbaar. Hierdoor is niet inzichtelijk wie er profiteren van de enorm gestegen prijzen. Een aantal uitbaters op de duurzame energiemarkt zal enorm profiteren van de gestegen prijzen, maar wie een contract voor afname en levering voor meerdere jaren heeft afgesloten zal weinig merken van de gestegen prijzen.