'Ik wil wel hulp bieden, maar niemand vraagt mij iets'

boodschappen-helpen-corona-hulp-bieden-780.jpg

Niet de angst voor besmetting met corona, maar het uitblijven van een hulpvraag is de voornaamste reden dat mensen die hulp willen bieden niet in actie komen. Dit blijkt uit onderzoek van Radar waarin ruim 2.300 mensen aangeven dat zij, nu mantelzorgers overuren draaien, zouden willen helpen, maar dit (nog) niet doen.

Door de corona-uitbraak is er veel veranderd in de zorg, en daardoor ook in de mantelzorg. Bij 65 procent van degenen die mantelzorg verlenen of ontvangen is het aantal uur toegenomen, of is de mantelzorg juist weggevallen. Dit blijkt uit onderzoek van Radar onder ruim 22.000 mensen. In hetzelfde onderzoek geven ruim 2.300 mensen aan dat zij geen mantelzorg ontvangen of verlenen, maar wel graag mensen in hun omgeving zouden willen helpen.

Wat houdt ze tegen?

De top 5 van gegeven antwoorden:

  1. Ik ben nog niet om hulp gevraagd (40%)
  2. Ik ken niemand die hulp nodig heeft (35%)
  3. Uit angst voor besmetting (34%)
  4. Ik weet niet wat ik zou kunnen doen (16%)
  5. Ik weet niet waar ik me kan melden (15%)

Wat opvalt is dat niet de angst om anderen te besmetten of zelf besmet te raken bovenaan staat, maar het uitblijven of niet signaleren van een hulpvraag. Dit komt overeen met het bericht dat het Rode Kruis gisteren naar buiten bracht: veel Nederlanders ervaren een te hoge drempel als het gaat om hulp vragen aan een onbekende in de coronacrisis. Vooral 70-plussers durven dit nauwelijks: slechts 9 procent heeft geen moeite met het vragen van hulp. Van alle Nederlanders durft bijna 40 procent dit niet, of pas na langdurig twijfelen. Dit blijkt uit onderzoek dat het Rode Kruis heeft laten uitvoeren.

Wat kun jij zelf doen om te helpen?

Meer over deze initiatieven en nog meer (online) plekken waar je hulp aan kunt bieden vind je via deze artikelen:

Meer cijfers uit het onderzoek van Radar over mantelzorg vind je in dit artikel:

Meer of weggevallen mantelzorg: vangnet blijkt onbekend