background branding

IKEA opent toch deuren voor winkelen op afspraak

12:03 ikea.jpg

IKEA stelt vanaf dinsdag zijn woonwarenhuizen open voor winkelen op afspraak. Dat heeft het Zweedse concern besloten na de door de overheid aangekondigde versoepelingen voor grote winkelketens. Eerder koos IKEA er nog voor om voorlopig dicht te blijven en zich te richten op onlinewinkelen en de optie om te bestellen en af te halen.

De nieuwe openstelling is vooral bedoeld voor mensen die bij IKEA bijvoorbeeld keukens willen laten inrichten. Ook kunnen klanten zo weer een bank uitproberen of een keukenkastje in het echt bekijken. Producten retourneren kan nog niet. De tijdslots duren 45 minuten en winkelen is enkel toegestaan met één persoon. 'Er worden geen uitzonderingen gemaakt, helaas ook niet voor baby’s en kinderen', laat IKEA weten. Klanten kunnen tijdslots vanaf maandag aanvragen.

Slechts fractie van normale hoeveelheid klanten

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zeiden maandagavond tijdens de persconferentie dat er vanaf volgende week meer mensen tegelijkertijd op afspraak kunnen winkelen. Dat is precies het moment dat de deuren bij IKEA weer opengaan. 'We zijn uiteraard blij dat we weer iets meer klanten mogen ontvangen, maar het is slechts een fractie van hoeveel klanten we normaliter verwelkomen op een dag. Met gemiddeld 25.000 vierkante meter per winkel zetten vijftig klanten per keer nog steeds weinig zoden aan de dijk', benadrukt het meubelconcern.

Volgens de overheid mogen winkels momenteel nog maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.

Andere winkels openen ook alsnog

IKEA is niet de enige grote keten die eerder nog niet meedeed aan het shoppen op afspraak. Dit gold bijvoorbeeld ook voor kledingketen H&M. Die heeft deze week ook aangekondigd om de deuren toch weer te openen. Klanten zijn er vanaf vrijdag weer welkom en kunnen al de benodigde shopafspraak boeken. Via de webshop was bestellen al wel mogelijk bij H&M, maar het winkelen op afspraak, zoals begin deze maand werd toegestaan, was er nog in ontwikkeling. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren niet-essentiële winkels sinds half december op slot.

Bron: ANP