background branding

IKEA-spullen worden duurder, hoge grondstof- en transportprijzen de boosdoener

12:03 ikea.jpg

Vanaf volgend jaar zijn de prijzen bij meubelwinkel IKEA hoger. De meubelzaak heeft last van te hoge grondstofprijzen, maar ook de transportkosten vallen hoger uit. De kosten zullen voor een gedeelte uit de portemonnee van de consument komen. Dit melde een franchise-uitgever van IKEA aan NU.nl.

Uit de jaarcijfers van IKEA blijkt dat deze problemen dit jaar al een rol spelen voor het Zweedse bedrijf. Ondanks dat de vraag hoger lag, doordat sinds corona mensen vaker thuis zijn, daalde de winst met 17 procent naar 1,4 miljard euro. Het is een ‘uitdaging geweest om winkels en magazijnen voldoende te bevoorraden’, blijkt uit het jaarrapport. 

Problemen etteren volgend jaar door

Het bedrijf verwacht dat de prijsproblemen tot volgend jaar dooretteren en mogelijk zelfs nog groter worden. De Zweedse meubelgigant geeft aan dat het daarom een deel van de kosten aan de consument moet doorgeven. De hoogte van de prijsstijgingen is nog niet duidelijk. CFO Martin van Dam laat aan NU.nl weten dat de franchises zelf de vrijheid hebben om de prijsveranderingen door te voeren.

IKEA is niet het enige grote bedrijf dat de prijzen gaat verhogen naar aanleiding van de gestegen grondstofprijzen en de problemen in de transport. Unilever, Nestlé, Kraft Heinz en PepsiCo gingen de Zweedse meubelgigant al voor. Radar schreef eerder al over de leveringsproblemen bij de IKEA. 

Bron: NU.nl