Illegale afslankmiddelen in omloop: dit zijn de gevaren

Afslankmiddelen. Je kunt ze in alle vormen, maten en soorten kopen. Zowel legaal als illegaal zijn er afslankmiddelen te koop én in omloop. Illegale afslankmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Zo waarschuwde de NVWA al meerdere malen voor de gevaren van illegale afslankpillen. Hoe voorkom jij de aankoop van illegale afslankmiddelen?
Illegale afslankmiddelen
Afvallen door het slikken van afslankpillen. Onder toeziend oog van een arts kan dit op een veilige manier met voorgeschreven middelen, alleen zijn er momenteel een tal van illegale afslankpillen in omloop.
In juli waarschuwde de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) al voor gevaarlijke afslankpillen. De pillen die destijds bekendstonden onder de naam Lomax bleken de harddrug amfetamine te bevatten. Deze capsules en pillen zijn in Nederland verboden.
Afslankpillen in Nederland
In Nederland kun je afslankpillen voorgeschreven krijgen, alleen vallen deze onder strenge regels. Ze zijn vaak alleen maar op recept van een arts verkrijgbaar.
Illegale afslankmiddelen worden niet gecontroleerd en kunnen (zeer) schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kun je na een tablet, dat bijvoorbeeld de stof amfetamine blijkt te bevatten, al last krijgen van hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid en een opgejaagd gevoel en gedrag. Ook zijn er gevallen bekend waarbij mensen hersenbloedingen hebben gekregen na het gebruik van illegale afslankpillen.
Slik jij illegale afslankpillen?
Slik jij illegale afslankpillen? De NVWA raadt aan onmiddellijk te stoppen met het middel. Heb je last van lichamelijke klachten en slik je deze pillen? Bezoek dan direct je huisarts. Overgebleven pillen kun je inleveren bij het chemisch afval in de milieustraat.
Hoe weet je of de afslankpillen die jij hebt veilig zijn?
Wie googelt op afvallen, krijgt al snel pagina’s vol poeders, pillen en capsules die beloven je te helpen met afvallen. Waar kun je op letten als je toch besluit gebruik te maken van een afslanksupplement? Radar vraagt het Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid, van het Voedingscentrum.
Hoe voorkom je de aankoop van gevaarlijke afslankpillen?
Om te voorkomen dat je onveilige en illegale afslankpillen koopt, raadt Van der Vossen aan te kijken naar de afzender van de pillen. “Is het een betrouwbare leverancier?”, is een van de dingen die je je als consument kunt afvragen.
"Vaak, wanneer de afzender ook een fysieke winkel heeft, is het veiliger. Deze staat dan onder toezicht van de NVWA. Al kan de NVWA niet alle potjes controleren, je loopt dan wel minder risico.”
Daarnaast raadt Van der Vossen aan weg te blijven van buitenlandse sites. Ook is het volgens de expert voedselveiligheid belangrijk dat eventuele afslankmiddelen beschikken over een uitgebreide ingrediëntenlijst en gebruiksaanwijzing. “Gebruik sowieso nooit meer dan nodig en gebruik nooit middelen door elkaar.” Van der Vossen waarschuwt hiervoor omdat middelen uit verschillende producten met elkaar kunnen reageren.
‘Het is een schimmige wereld’
“Het is een wat schimmige wereld”, concludeert Van der Vossen. “Zo kunnen bepaalde ingrediënten ook worden weggelaten op het etiket of de gebruiksaanwijzing. Er is daarom altijd enige voorzichtigheid geboden.”
Werken legale afslankmiddelen?
Maar werken al die afslankmiddelen? “Nee”, vertelt Van der Vossen. “Er wordt gewerkt met bepaalde claims en momenteel bestaat er maar één middel in Europa wat deze claim mag dragen. Alleen het afslankmiddel Glucomannan zou helpen bij gewichtsverlies. “Glucomannan (konjac mannan) ondersteunt gewichtsverlies bij het volgen van een energiebeperkt dieet", licht Van der Vossen toe. "Op voedingssupplementen met dit bestanddeel mag onder voorwaarden bovenstaande claim gevoerd worden."
De effectiviteit van legale afslankmiddelen is dus bijna nihil te noemen. Wil je toch afvallen? Dan doe je er volgens Van der Vossen beter aan om te kijken naar het voedingspatroon.